Onder het vergrootglas (8)

foto Jan in 't Groen

Als je 26 jaar bent, is de kans klein dat er nog een club uit het betaalde voetbal langs komt. Dat beseft Enis Ulusan ook. Toch heeft de middenvelder van DESK die gedachte nog niet helemaal uit zijn hoofd gezet. “Op minimaal topklassenniveau wil ik echter zeker nog spelen. Hier bij DESK lijkt me dat geen optie voor de korte termijn. Maar momenteel speelt er niets en bovendien heb ik mijn woord aan deze club gegeven”, bekent de voetballer van Turkse komaf.

Het gevoel en de status van een profvoetballer heeft Ulusan overigens al ondervonden. Als contractspeler van Rizespor kwam hij tienmaal uit in de Turkse Süper Lig. “Heb wedstrijden gespeeld tegen Fenerbahce en Trabzonspor.” De twinkeling in zijn ogen verraadt de impact daarvan. “Tig mensen dromen daarvan en ik heb het meegemaakt!” In een later stadium voetbalde Ulusan voor Istanbulspor. Toch eindigde het avontuur in mineur. Zoals wel vaker in die contreien bleven de betalingen op een bepaald moment achterwege. “RKC Waalwijk vroeg opleidingskosten en na een hoop gesteggel leek het geregeld te zijn. Niet dus.” Ulusan speelde in Nederland behalve in de jeugdopleiding van RKC ook bij FC Den Bosch, maar een echte kans en dus doorbraak bleef achterwege. “Bij RKC werden onder Jol veel spelers gehaald en bij Den Bosch zou ik met de selectie mogen meetrainen.” Zou, want in de praktijk bleef het bij het beloftenteam.

En dus etaleert hij zijn kunsten voortaan onder de rook van de Efteling. “Goeie speler. Heeft overzicht, een prima trap en achter elke voortzetting zit een bedoeling. Enis is op zijn sterkst achter de bal. Soms zou hij wellicht iets directer en sneller moeten spelen. Vandaag tegen Deurne zag en hoorde ik hem ook nadrukkelijk coachen”, aldus Ad van Seeters. Dat kwam ook omdat de coach Ulusan in het centrum van de verdediging had geposteerd. “Van nature ben ik een controlerende middenvelder, maar ik kan ook op deze positie uit de voeten. Dit was de eerste keer, maar: geen probleem.”

 

De statistieken van Enis Ulusan in duel tussen DESK en Deurne (1-0), 3-4-2011
 
  Goed +/- Slecht Totaal
Balcontacten 21 3 2 26
Doelpogingen       -
Duels 3 1 1 5
Overtredingen t       1
Overtredingen v       1
Bijzonderheden: Rustig en solide gaf Ulusan leiding aan de DESK-defensie. Wat hij deed was meestal goed en doordacht. Opvallend waren zijn twee scherp aangesneden vrije trappen vanaf de zijkant. Bij een betere anticipatie voor de goal had Ulusan ook minstens een assist achter zijn naam kunnen hebben.
Eindcijfer wedstrijd   3-4-2011:                                                                         7,0

Gemiddelde cijfer hele seizoen:                                                                         7,0

 

Be Sociable, Share!