Onder het vergrootglas (7)

foto Frank van Engelen

“Ik heb niet goed gespeeld. Ik wil te veel, dat zit een beetje opgesloten in mijn spel.” Frenk Schaap zegt dat hij erg kritisch is op zichzelf en dat klopt in het kader van de zelfanalyse die de 20-jarige middenvelder van zaterdageersteklasser Nivo Sparta op verzoek heeft gemaakt. Terwijl vader en coach Gerrie Schaap zijn zoon met een ‘6,5 à 7’ beloont met betrekking tot de zojuist gespeelde wedstrijd, komt het onderwerp zelf niet verder dan een mager zesje. “Ik moet volwassen worden in mijn keuzes. Pas als ik dat voor elkaar heb, kan ik eventueel nadenken over een volgende stap in mijn voetbalcarrière.”

Eén ding staat vast: die Frenk Schaap heeft meer in huis dan de gemiddelde amateurvoetballer. Een prima trap, lef, inzicht, dynamiek. Die eigenschappen etaleert hij deze zaterdag meer dan eens. “Frenk kan zeker een hoger niveau aan. Hij moet alleen slimmer worden en leren in bepaalde situaties voor een simpele oplossing te kiezen. Soms is hij in staat om bij wijze van spreken in zijn eigen zestien iemand door de benen te spelen. Dat kan dus niet, zeker niet als je hogerop wilt. Hij heeft al heel veel stappen gemaakt in zijn ontwikkeling. Ja, soms is hij iets te druistig. En laat dat duidelijk zijn: dit is geen verkooppraatje van een vader, maar puur een beoordeling van een coach over een speler uit zijn selectie”, verzekert Gerrie.

Tot aan zijn zestiende maakte Frenk Schaap deel uit van de jeugdopleiding van PSV. En wie vanaf zijn negende zeven jaar lang bij PSV heeft gezeten, moet wel wat kunnen. “Ik speelde tot de B-junioren bijna altijd. Totdat er spelers bij kwamen die op mijn positie speelden. Bijvoorbeeld iemand als Zeefuik. Concurrentie is okay en natuurlijk normaal bij zo’n club, maar ik ging daar niet handig mee om. Ik had me niet aan de kant moeten laten schuiven. Dat besef kwam pas later.”

Frenk Schaap voelt zich al een poos happy bij Nivo Sparta. “Er was interesse, maar ik hier heb al toegezegd voor volgend seizoen. Ik vind dat ik zeker nog een jaar extra nodig heb om completer te worden. En dat kan prima bij deze club. Geen idee waarom ik dat doe”, antwoordt hij op de vraag hoe het toch komt dat hij een prima actie een paar tellen later net zo vrolijk kan afwisselen met volkomen onnodig balverlies. Als de linkspoot – die zijn rechter zeker niet alleen als standbeen gebruikt – daar controle over krijgt, staat niets hem een mooi vervolg in de top van het amateurvoetbal in de weg.

De statistieken van Frenk Schaap in duel tussen Nivo Sparta en GPC Vlissingen (0-1), 26-3-2011
Goed +/- Slecht Totaal
Balcontacten 33 5 14 52
Doelpogingen 3 1 1 5
Duels 2 2 2 6
Overtredingen t 2
Overtredingen v 2
Bijzonderheden: Coach Gerrie vond Frenk voor rust beter spelen dan erna. Maar in de tweede helft leed Frenk een stuk minder balverlies en was hij offensief effectiever. Bijna dan. Hij krult een vrije schop met veel gevoel tegen de lat en geeft in de laatste tien minuten twee steekballen, die bijna tot een goal leiden. Het was zeker niet de middag van Nivo Sparta, dat dik had moeten winnen maar dat niet deed. Een beetje in de lijn van Frenk Schaap: een flink aantal hoopvolle aanzetten, maar geen finishing touch.
Eindcijfer wedstrijd 26-3-2011:                                                                         6,5 

Gemiddelde cijfer hele seizoen:                                                                         7,5

Be Sociable, Share!