Onder het vergrootglas (6)

foto Geert van Erven

Het is voor een beginnend (prof)voetballer lastig om in een team terecht te komen dat niet draait. In de betaalde sector wordt meestal zorgvuldig omgegaan met ‘het brengen van jeugdig talent’. Tenzij de omstandigheden de leiding daartoe dwingen, zoals in het geval van Ricardo Ippel. “Nou, wij kozen voor Ippel en niet voor Halilovic en dat was bewust”, zei Gert Heerkes na afloop van het duel met Ajax.  “Ricardo is ontzettend dynamisch en wij achtten hem in staat om Eriksen verdedigend op te pakken en daarnaast ook iets naar voren te brengen. Die opdrachten heeft hij prima uitgevoerd. Een fantastische jongen om mee te werken, iemand die iets wil bereiken in het betaalde voetbal en daar werkelijk alles voor over heeft. Je ziet hem groeien”, loofde Heerkes de 20-jarige middenvelder uit Hank.

Aan zijn drive zal het nooit liggen, dat was al duidelijk toen Ippel in september 2010 debuteerde in de hoofdmacht van Willem II. Aanvankelijk leek het er een beetje op of Ippel op een verkeerd sportveld was beland. Hij bleef maar draven en die bal? Oh ja, die hoort ook bij het spel. “Hij wilde zo graag, wilde zo graag iets betekenen voor zijn team, dan liep hij zichzelf weleens voorbij.” Heerkes praat in de verleden tijd, want Ippel heeft geleerd. “Ja, die eerste helft was het beste wat ik tot nu toe heb laten zien in het eerste”, vond ook de hoofdrolspeler zelf. Omdat hij dus naast de gebruikelijke arbeid eveneens inbreng aan de bal had. “Na rust had Ajax het initiatief en kwam het meer op verdedigende arbeid aan. Ik leer heel veel van John Feskens en van Jan-Arie van der Heijden. Met name die twee zijn veel met mij bezig en ik merk dat het steeds beter gaat. Afgelopen week heb ik lekker getraind, had vertrouwen. En dan vertaalt zich dat naar de wedstrijd. Je speelt zoals je traint.” Heerkes laat de naam Toornstra vallen, de revelatie van Den Haag. “Ricardo heeft het in zich  om straks bij die categorie spelers aan te pikken. Geloof me, hij kan echt aardig voetballen.”

Voor Ippel is hetgeen hij nu meemaakt een pure bonus. “Ik zit al vanaf mijn achtste bij Willem II, dat mij scoutte bij Be Ready. Toen ik mijn profcontract tekende, werd me verteld dat ik dit seizoen nog niet op veel speelminuten moest rekenen. Boven verwachting dit dus”, glunderde het ventje dat in de Tilburgse selectie Gattuso wordt genoemd en wereldberoemd is in zijn geboorteplaats Hank. En omstreken. “Volgens mij zaten deze dag ook veel bekenden uit de regio op de tribune. Ik kan op positieve reacties rekenen, denk ik.”

De statistieken van Ricardo Ippel in duel tussen Willem II en Ajax (1-3), 13-3-2011
Goed +/- Slecht Totaal
Balcontacten 17 2 5 23
Doelpogingen - - - -
Duels 6 2 4 12
Overtredingen t 5
Overtredingen v -
Bijzonderheden: Geen ontzag voor Ajax was volgens Ippel het devies en dat straalde hij voor rust uit. De prima trap die Ippel volgens Heerkes heeft, hield hij tot nu toe verborgen. “Ik leer steeds beter in te schatten waar ik sta in het veld ten opzichte van mijn tegenstanders en medespelers. En zo ontwikkel je meer rust aan de bal.” Heerkes geeft Ippel een ‘dikke 6,5’ voor zijn eerste eredivisiewedstrijden. Ippel kreeg voor rust geel en werd in de 83ste minuut vervangen door Pressel. “Omdat hij er een beetje doorheen zat en ook omdat hij al geel had. Tegen VVV wil ik hem er graag bij hebben”, aldus Heerkes.
Eindcijfer wedstrijd 13-3-2011:                                                                         6,5 

Gemiddelde cijfer hele seizoen:                                                                         6,0

Be Sociable, Share!