Onder het vergrootglas (5)

foto Gert Jan van Linschoten

Twitteren heeft Ralf Seuntjens afgezworen, voetbal nooit en te nimmer. “Hij heeft alles om stappen te maken in het betaalde voetbal. Fysiek sterk, balvastheid, in- en overzicht. En onderschat ook zijn snelheid niet”, somt Eric Hellemons, nu assistent coach van RBC Roosendaal en straks hoofdtrainer, de kwaliteiten op van Seuntjens. Slechts op één onderdeel moet hij volgens Hellemons nog verbeteren: zijn scoringsdrift. “Spitsen worden toch eerst en vooral afgerekend op het aantal doelpunten. Zeven heeft Ralf er tot nu toe gemaakt. Da’s niet heel veel.”

Seuntjens zelf weet het maar al te goed. Dat hij als te lief wordt beoordeeld, te sociaal ook. “Ik moet me meer laten gelden. Vergeet echter niet dat ik pas 21 ben en vergeet ook niet waar ik vandaan kom. Voorzetten vanaf de flanken? Daar train ik nu bij RBC voor het eerst op en eigenlijk nog te weinig”, doelt de Bredanaar op zijn rijkelijk late overstap van vijfdeklasser (!) Boeimeer naar RBC. Met andere woorden, Seuntjens heeft al een gigantische inhaalslag gemaakt en leert nog dagelijks bij. “Wat dat betreft is het net een spons. Die jongen is ook één en al voetbal. Weet echt alles wat er speelt en is er dag en nacht mee bezig”, zegt Hellemons.

Die slagvaardigheid, die daadkracht in de zestien. Tja. Het spreekt natuurlijk voor Seuntjens dat RBC niet de meest ideale en inspirerende sportieve omgeving is om tot volledige wasdom te komen op het gebied van goals scoren. De staf vraagt Seuntjens om als aanspeelpunt te fungeren in de opbouw. Daaraan voldoet hij. De afstanden tot het doel zijn daardoor vaak (te) groot.

“Soms denk ik in het veld: had nou zelf die actie gemaakt! Maar dan heb ik de bal toch weer afgespeeld. En het gaat het er toch ook om wat voor ballen je zelf krijgt. Dat houdt niet altijd over bij RBC, zo eerlijk mag ik toch wel zijn. Ik voel dat ik klaar ben voor een hoger niveau. Mijn contract bij RBC loopt tot 2012, maar eigenlijk zou ik eerder weg willen. RBC kan het geld immers ook goed gebruiken, lijkt me.” Of de lovende woorden nou van medespelers, trainers of ex-spelers komen, allemaal hebben ze dezelfde strekking. “Jij kunt iets bereiken in de voetballerij, zeggen ze.” Die wetenschap heeft Seuntjens zelf ook.

De statistieken van Ralf Seuntjens in duel tussen RBC en Emmen (1-3), 4-3-2011
Goed +/- Slecht Totaal
Balcontacten 22 3 3 28
Doelpogingen 2 1 1 4
Duels 7 2 2 11
Overtredingen t 1
Overtredingen v 3
Bijzonderheden: Al in de tweede minuut passeert Seuntjens doelman Zeinstra, die hem op de knie raakt. Geel voor een Schwalbe, oordeelt de scheids echter. “Een zuivere strafschop”, aldus Seuntjens. De pingel die RBC na rust wel krijgt, schiet hij onberispelijk binnen. Zijn lengte en zijn kopkracht houden geen gelijke tred. “Doorkoppen is geen probleem. Voor de goal moet ik dwingender worden wat dat betreft, klopt.” Hellemons geeft Seuntjens over het hele seizoen desgevraagd een 8 voor zijn spel en een 5 voor zijn productiviteit. De spits zelf komt op een cijfer van ‘7,5 tot 8’ uit.
Eindcijfer wedstrijd   4-3-2011:                                                                       7,0 

Gemiddelde cijfer hele seizoen:                                                                         7,0

Be Sociable, Share!