Onder het vergrootglas (3)

De kenners zijn het er over eens. Philippe van Arnhem is een bijzonder talent. “Zijn voeten kunnen uitvoeren wat zijn hersenen bedenken”, zegt scheidend Hoofd Jeugdopleiding Jan van Loon van RJO Willem II/RKC over de 14-jarige Waalwijker, die onlangs geselecteerd werd voor het Nederlands Elftal onder 15. “Ik had die uitverkiezing echt niet verwacht, er is zoveel concurrentie. Ja, ik heb wel even stevig gejuicht toen ik het nieuws hoorde. Hier doe ik het allemaal voor”, verklapte de technicus na afloop van het duel (2-2) tussen de C1 van Willem II/RKC en VVV/Helmond Sport.

Op basis van deze wedstrijd was Van Arnhem ongetwijfeld niet geselecteerd. “Het liep niet vandaag”, bekende hij ook zelf. Maar dat had zijn redenen. Vanwege een fikse kneuzing op zijn wreef stond Van Arnhem een paar weken langs de kant. Pas afgelopen week hervatte hij de training. Halverwege de tweede helft werd Van Arnhem naar de kant gehaald. “Ik was misschien ook nog wat voorzichtig in de duels. Normaal ga ik die vol overtuiging aan”, dacht de HAVO-scholier wellicht ook aan de dagen die nu gaan komen. Zondag en maandag staan trainingen met de Oranje-selectie op het programma en dinsdag volgt in Venlo een oefenduel met de leeftijdsgenoten uit Westfalen (Duitsland).

Juist daarom gunde coach Richard van der Lee hem zaterdag speelminuten. Ook hij is lovend over Van Arnhem. “Hij is sterk aan de bal en heeft overzicht. Hij weet meestal wel waar de oplossingen liggen.” Van Arnhem somt desgevraagd in rap tempo zijn plus- en minpunten op. “Inzicht, de steekpass en iemand vrijspelen zijn mijn grootste kwaliteiten. Ik werk aan mijn linkerbeen, want dat moet beter. Ik vind zelf dat ik soms wat meer rust aan de bal moet krijgen en meer vooruit moet denken en kijken. Nee, de duelkracht is normaal gesproken wel okay. Misschien vandaag niet, maar dat heb ik net uitgelegd.”

Van Arnhem weet wat hij wil. Naast zijn studie staat voetbal op nummer één op zijn prioriteitenlijst. “Ik wil profvoetballer worden en ik ga alles doen wat in mijn vermogen ligt om dat doel te bereiken.” De blik in zijn ogen verraadt dat hij het ook echt meent.

De statistieken van Philippe van Arnhem in duel tussen Willem II/RKC C1 en VVV/Helmond Sport, 19-2-2011
Goed +/- Slecht Totaal
Balcontacten 11 2 7 20
Doelpogingen 1 - - 1
Duels 2 1 4 7
Overtredingen t -
Overtredingen v -
Bijzonderheden: Van Arnhem kan natuurlijk veel meer dan hij in dit duel liet zien. Bij sommige balaannames en het wegdraaien van de tegenstander waren flarden van zijn potentie te zien. “Je moet ook niet onderschatten dat deze knullen in de groei zitten en daardoor ziet het er motorisch soms niet helemaal soepel uit. In zijn specialisme bezit Philippe exceptionele kwaliteiten”, verzekerde Van Loon.
Eindcijfer wedstrijd 19-2-2011:                                                                         5,5 

Gemiddelde cijfer hele seizoen:                                                                         8,0

Be Sociable, Share!