Onder het vergrootglas (2)

“Ik heb toch al veel voetballers meegemaakt, maar ik ben zelden zo’n waanzinnig talent als Mehmet Dingil tegengekomen. Die jongen kan echt hogerop”, verzekert Mounir Biyadat, bij Blauw Geel’38/Otter Westelaken ploeggenoot van de 20-jarige Turkse Nederlander. Biyadat fungeert ook een beetje als zijn mentor, net als Geoffrey Prommayon. “Ik leer heel veel van deze spelers. Mede dankzij hen heb ik mezelf kunnen ontwikkelen”, reageert het onderwerp zelf.

Eigenlijk is Dingil pas dit seizoen zeker van een basisplaats in de hoofdmacht van Blauw Geel. Een jaar geleden haalde Maarten van Vugt hem definitief bij de groep. De coach was één van de weinigen in Veghel die het talent in de multifunctionele voetballer herkende. “Hij heeft zelfs nog in de A2-junioren gespeeld. Mehmet is een fijne jongen om mee te werken. Vanuit zichzelf heeft hij de drive en de wil om beter en sterker te worden. Je moet hem bij wijze van spreken eerder afremmen dan stimuleren. En hij is leergierig, kan goed met kritiek omgaan. Ja, ik denk wel dat hij hogerop kan. Ik heb vernomen dat er belangstelling voor hem is en dat verbaast me niet”, zegt Van Vugt.

Binnen de lijnen is Mehmet Dingil nadrukkelijk aanwezig, daarbuiten maakt de student Architectuur aan een MBO in Den Bosch een bedeesde indruk. “Laatbloeier? Misschien wel. Sinds een paar jaar ben ik anders gaan voetballen, denk meer na over het spel. Ja, ik droom wel van een carrière als profvoetballer. Als de kans zich voordoet, zal ik die zeker pakken. Er is inmiddels interesse. JVC Cuijk belde mij, maar ik weet nog niet zo goed wat ik daarmee aan moet.”

Tegen Deurne stond Dingil voor de eerste keer dit seizoen als rechtsback geposteerd. Normaal gebruikt Van Vugt hem als (rechter)middenvelder. “Geen probleem, ik kan op meerdere posities uit de voeten.” Wat is de kracht van Dingil? Hij heeft een groot loopvermogen, is atletisch, heeft een enorme duel- en kopkracht en zijn blik staat altijd naar voren gericht. En daarnaast is zijn balvaardigheid ruim voldoende.  “Misschien dat Mehmet in verdedigend opzicht wat zakelijker moet worden. Hij leidde vandaag toch die 0-1 in door het voetballend te willen oplossen. Tegen Juliana gebeurde hem dat al eerder. Dat zijn dingetjes die eruit moeten, maar voor de rest is het een genot om met hem te werken”, stelt Van Vugt.

De statistieken van Mehmet Dingil in duel tussen Blauw Geel’38 en Deurne,
13-2-2011
Goed +/- Slecht Totaal
Balcontacten 21 7 5 33
Doelpogingen 2 1 3
Duels 10 2 1 13
Overtredingen t 1
Overtredingen v 4
Bijzonderheden: In de laatste minuut had Dingil nog een verbazingwekkende versnelling in huis, liep twee tegenstanders voorij alsof die er niet stonden. Hij gaf ook de voorzet waaruit de 1-1 viel. Schuwde geen duel en hield in balbezit meestentijds het overzicht.
Eindcijfer wedstrijd 13-2-2011: 8,0 

Gemiddelde cijfer hele seizoen: 8,0

Be Sociable, Share!