Onder het vergrootglas (17)

foto Henk van Esch

“Een punt voor mijn wedstrijd van vanavond? Een vijf”, klinkt het zonder aarzeling. “Ja, ik ben zelfkritisch, maar ook realistisch. Ik verwacht meer van mezelf. Die kans op het laatst had er best in gemogen. Ik miste de kracht ook een beetje in de laatste fase. Dat bekerduel op dinsdag en drie dagen later weer, dat hakt erin. De benen verzuurden”, bekende Tom van Weert, de eerste spits van FC Den Bosch.

Want dat is hij, vooralsnog. Nieuwkomer Ralf Seuntjens kwakkelt immers met fitheid en vorm. “Tom heeft dit zelf afgedwongen. Ik geloof in zijn kwaliteiten. We werken hard aan de punten die voor verbetering vatbaar zijn. En dan doel ik met name op het afschermen van de bal en de manier waarop hij zijn lichaam moet gebruiken in de duels. In de zestien vind ik hem fantastisch”, looft coach Fons Groenendijk de 21-jarige aanvaller uit Sint Michielsgestel.

Lastig

In dat gebied verscheen Van Weert tegen FC Dordrecht veel te weinig. Simpelweg omdat FC Den Bosch in offensieve zin nooit echt een vuist kon maken. Met collega Diego Karg, de derde puntspeler in de Bossche selectie, vormde Van Weert voor het eerst dit seizoen een duo. De afstemming met de ruit op het middenveld verliep echter niet soepel. “Het kwam in deze wedstrijd vooral neer op hard werken en veel lijf-aan-lijf gevechten. Lastig tegen die lange centrale verdedigers.”

Het objectief is duidelijk voor Van Weert. “Eerst wil ik dit seizoen zoveel mogelijk wedstrijden spelen. Leren, investeren in mezelf en mijn goaltjes meepikken. Mijn contract loopt tot medio 2013 en tegen die tijd hoop ik me in de kijker gespeeld te hebben.” Zegt de man die als jongetje van elf door FC Den Bosch werd ingelijfd en tal van inmiddels illustere voorgangers kende. Groenendijk: “Waar het voor Tom gaat eindigen, weet je nooit. Is sowieso niet verstandig om daar uitspraken over te doen. Wat ik wel weet is dat ik geloof in hem en dat hij zich behoorlijk doorontwikkelt.”

De statistieken van Tom van Weert in duel tussen FC Den Bosch en FC Dordrecht (0-0), 23-09-2011
 
  Goed +/- Slecht Totaal
Balcontacten 17 6 7 30
Doelpogingen - 2 1 3
Duels 6 1 5 12
Overtredingen t       -
Overtredingen v       2
Bijzonderheden: Voor het huidige seizoen zou Van Weert zijn eigen prestaties tot nu toe met een zes waarderen. Een detail misschien, maar dat hij de bal een kwartier voor tijd in het Bossche strafschopgebied bij de eerste paal weghaalde, zegt iets over zijn instelling. Doelpunten maken in zijn favoriete bezigheid – vooralsnog drie stuks in 7 duels – , maar scoren doe je in de optiek van Van Weert toch vooral met zijn allen.
Eindcijfer wedstrijd   23-9-2011:                                                                      5,5

Gemiddelde cijfer hele seizoen                                                                         6,5

Be Sociable, Share!