Onder het vergrootglas (16)

Jarenlang stond Tom Janssen als het ware geplakt aan de linkerzijlijn. Een speler met een gave linkspoot en dito voorzet, dat wel. Zijn talent werd herkend door scouts van NAC en RBC, maar tot een doorbraak leidde het in zowel Breda als Roosendaal niet voor de inmiddels 22-jarige Zeeuw. De afgelopen twee seizoenen trainde hij vanwege zijn studie in Breda doordeweeks mee met de reserves van Baronie. Voetballen deed Janssen bij tweedeklasser Terneuzen.

Nu is alles anders. Radicaal anders. Janssen heeft een basisplaats bij Baronie en is momenteel zelfs (voor een poosje) aanvoerder. En de grootste verandering: hij is geen ouderwetse linksbuiten meer. En ook geen moderne. Nee, Tom Janssen verdeelt voortaan het spel bij de hoofdklasser. “Ik wist dat hij dit in zich had. Ik ken hem van zijn periode bij NAC, een prima voetballer. Die te lief en te bescheiden was en dat eigenlijk nog steeds wel een beetje is. Hoewel ik Tom er vandaag toch een paar keer in zag kleunen”, gniffelde Jack Sweres, samen met assistent Peter Pijpers verantwoordelijk voor de opmerkelijke transformatie.

Snot voor de ogen

De hoofdrolspeler is zelf ook verbaasd over de metamorfose. “Ik was een grillige speler, ja. En dan deze plek bij Baronie in de hoofdklasse. Dat is echt een groot verschil met waar ik vandaan kom, kan ik je verzekeren. Wat betreft tempo en handelingssnelheid en ook fysiek. Aanvoerder? De trainer dacht dat ik door die band meer verantwoordelijkheid zou nemen en dat klopt. Zo voelt het in ieder geval wel en ik moet zeggen: het werkt stimulerend.” In de eerste helft was Janssen met afstand de beste speler op het veld. Vast aan de bal, zuiver in de passing en vaak op de juiste plaats. Okay, Chafik Boushaba verzette in de spits bergen werk en was ook balvast en de rest liep zich het snot voor de ogen, maar de architect luisterde toch echt naar de naam Tom Janssen.

Voetbalbagage

Naast natuurlijk die geweldige 1-0 van zijn voet en de al even imponerende actie plus voorzet waaruit Jamie Kankam de 2-1 scoorde. “Na rust zag je dat hij het wat moeilijker had, zoals heel Baronie, maar ik kan niet anders dan dik tevreden zijn over deze jongen. En weet je, ik durf zelfs te stellen dat hij met zijn voetbalbagage niet onder doet voor een heleboel spelers in het betaalde voetbal”, wist Sweres.

De statistieken van Tom Janssen in duel tussen Baronie en Dongen (3-2), 11-09-2011
 
  Goed +/- Slecht Totaal
Balcontacten 22 2 3 26
Doelpogingen 1   1 2
Duels 5 3 3 11
Overtredingen t       2
Overtredingen v       4
Bijzonderheden: “Dat doelpunt? Ik kreeg de bal lekker mee en de perfecte stuit nodigde ook uit voor een uithaal. Hij vloog er heerlijk in, ja. Dit een fijne plaats. Je wordt automatisch veel meer in het spel betrokken. Nu is het zaak dit vast te houden.”
Eindcijfer wedstrijd   3-9-2011:                                                                        7,5

Gemiddelde cijfer hele seizoen                                                                         7,0

 

 


Be Sociable, Share!