Onder het vergrootglas (13)

foto Henk van Esch

Al snel had Fons Groenendijk in de gaten dat hij met meer dan een gemiddelde voetballer van doen had. Dat leidde in het begin van dit seizoen tot wat frictie tussen trainer en speler. De trainer eiste vanwege diens mogelijkheden méér van zijn pupil en bij de voetballer speelde de karaktereigenschap die gemakzucht heet op. De laatste maanden is het muntje definitief gevallen. De juiste snaar is geraakt en Paco van Moorsel groeit door. En rap. “In potentie is hij de beste voetballer die bij ons rondloopt”, weet assistent-coach Jan van Grinsven, die de 21-jarige Boxtelaar in de jeugd onder zijn hoede had.

“Paco heeft snelle ogen en is goed in de kleine ruimte. En ziet ook de momenten”, vindt Groenendijk. In het duel met Almere City laat Van Moorsel met name in de eerste helft fracties van zijn kunnen zien. “Ik kan beter. Vorige week tegen Zwolle vond ik mezelf sterker spelen. Voor de winterstop kampte ik met een hamstringblessure en liep het wat minder, maar op zich gaat het nu al wekenlang lekker. Ik heb ook hangend op rechts gespeeld, maar op tien kom ik het best tot mijn recht.” Van Moorsel is een rasvoetballer. Rustig en comfortabel aan de bal. Draait makkelijk weg en open. En heeft dus het vermogen om op de juiste momenten de vrije ruimte achter de laatste lijn van de tegenstander te zoeken. Op het niveau van FC Den Bosch leidt dat lang niet altijd tot een kans, simpelweg omdat de pass vaak niet (aan)komt.

Vanaf de D-jeugd is Van Moorsel al aan de club verbonden. Hij was pas zestien toen hij zijn debuut in de hoofdmacht maakte. Zijn contract bij FC Den Bosch loopt tot medio 2012. Natuurlijk heeft ook Van Moorsel de wens om zo hoog mogelijk te spelen. Hij spreekt desgevraagd van ‘vage contacten’, maar zegt ook daarmee niet echt bezig te zijn. Wie weet voetbalt hij binnenkort met Den Bosch wel in de eredivisie… En daar gaat-ie richting kleedkamer. Ondersteund door een paar onvervalste o-benen. Die van een pure voetballer.

De statistieken van Paco van Moorsel in duel tussen FC Den Bosch en Almere City  (1-0), 6-5-2011
Goed +/- Slecht Totaal
Balcontacten 17 3 5 25
Doelpogingen 3 3
Duels 3 1 1 5
Overtredingen t 1
Overtredingen v 1
Bijzonderheden: Die ene pass die na rust mislukte, kon hij zich, ook na enig nadenken, niet herinneren. Wel die slechte aanname, waardoor een andere geheide counterkans verloren ging. Van Moorsel was maar deels tevreden over zijn optreden. De kopkans in de eerste helft, die had hij inderdaad beter kunnen afleggen. Maar voor alle duidelijkheid: de klasse – afgezet tegen het niveau – droop er vanaf. De twinkeling in de ogen van Groenendijk als hij over Van Moorsel praat, is veelbetekenend.
Eindcijfer wedstrijd   6-5-2011:                                                                         6,5

Gemiddelde cijfer hele seizoen                                                                          7,0

Be Sociable, Share!