Onder het vergrootglas (12)

foto Geert van Erven

Zijn basisdebuutduel was amper onderweg toen Ömer Bayram vol in de achtervolging moest op directe tegenstander Tim Breukers. “Dat is het verschil tussen Jong NAC in de eerste divisie en de eredivisie. Even niet opletten en je loopt er achteraan”, bekende de 19-jarige Bredanaar, die gegeven de omstandigheden een behoorlijke indruk achter liet. Want zeker voor een aanvaller is het natuurlijk niet ideaal als je ploeg al na twintig minuten in een ondertal komt te spelen. “Halverwege de eerste helft moest ik even mijn tweede adem vinden, maar daarna ging het weer. Hoewel ik blij was dat ik in de slotfase gewisseld werd. Dit is echt andere koek.”

Maar wel eentje die smaakt naar meer. “Ik houd er niet zo van om over mezelf te praten, maar ik heb inmiddels wel bewezen dat ik het niveau aan kan, denk ik. Gespannen? Niet meer dan gezond. Hier doe je het toch voor? Wat wil je meer dan voetballen voor dit publiek? De supporters amuseren, dat is de reden waarvoor ik voetbal. Acties maken en een voorzet geven. Ja, ik ben vooral een voorbereidende speler. Hoewel ik hard werk aan mijn productiviteit, want ik moet wel wat meer gaan scoren”, aldus de mogelijke publiekslieveling in spe, die pas als 11-jarige in clubverband ging voetballen op advies van zijn oom. Niet snel daarna meldde NAC zich al. “Ik was een straatvoetballer. In sommige opzichten nu nog, want ik houd ervan om de confrontatie met mijn tegenstander op te zoeken. Een beetje spelen. Met rendement als doel, hoor.”

“Met name in tactisch opzicht moet Bayram nog heel veel leren, maar hij heeft de capaciteiten om door te groeien en beschikt ook over een prima mentaliteit. Het is niet voor niets dat wij hem vandaag lieten starten. Er waren ook andere opties”, refereerde Gert Aandewiel aan de bankzitters Leonardo en Jenner. “Ik vind het een echte linkerspits. Nee, niet te vergelijken met Leonardo, die gaat veel meer binnendoor. Het is nu aan Ömer om nadrukkelijker aan de poort te rammelen.”

De statistieken van Ömer Bayram in duel tussen NAC Breda en Heracles Almelo (1-2), 1-5-2011
Goed +/- Slecht Totaal
Balcontacten 21 4 7 32
Doelpogingen 1 1
Duels 3 1 6 10
Overtredingen t -
Overtredingen v 2
Bijzonderheden: Bayram kreeg één schietkans en die trapte hij in ieder geval tussen de palen. Hij leverde de voorassist op Donny Gorter, waaruit de strafschop ontstond (die Gorter miste). Na rust liet Bayram met een aantal prima acties zien, dat NAC na Gorter, Gudelj en wellicht Schalk wederom over een talent uit eigen gelederen beschikt met potentie voor het hoogste niveau.
Eindcijfer wedstrijd   1-5-2011:                                                                         6,5

Gemiddelde cijfer hele seizoen  (in overleg met Aandewiel)                            6,5

Update Alex Schalk: De spits die tijdens dit duel inviel voor Bayram laat weten dat hij heel graag voor NAC wil blijven spelen – ‘deze schitterende club met die fantastische supporters’ – maar dat de onderhandelingen nog (steeds) gaande zijn. ‘Binnenkort denk ik dat het goed gaat komen.’

Be Sociable, Share!