Onder het vergrootglas (11)

foto Eva de Bruijn

Uitgerekend hij die constant de stuwende factor probeerde te zijn in het team van de stroef draaiende koploper Haarsteeg, kreeg ver in blessuretijd niets mee van de gelijkmakende 2-2. Geveld door een stevige krampaanval lag Kevin van Esch kermend op het gras. Aan een hiaat in zijn fysieke gesteldheid kon het volgens coach Frank Brands niet gelegen hebben, want uit de conditionele tests komt de 20-jarige spelverdeler als sterkste tevoorschijn. En dat voor een voetballer die op jonge leeftijd als D-pupil werd weggestuurd door FC Den Bosch, juist  vanwege diens fysiek.

Dat de scouts van Den Bosch het destijds zagen zitten in de voetballende kwaliteiten van Van Esch, wekt geen bevreemding. “Toen ik hier kwam speelde Kevin in het tweede. Maar al vrij snel hevelde ik hem over naar één. Ik wil graag voetballen en in dat opzicht vult hij het in zoals ik de speelwijze voor ogen heb. Kevin wil altijd de bal hebben en als het hem te lang duurt, gaat hij die halen. Daar voeren wij menige discussie over, want ik zie ook graag dat hij dichter in de buurt van de spitsen speelt”, zegt Brands, die ook te spreken is over de inbreng van Van Esch als zijn ploeg de bal niet heeft.  “Hij heeft niet alleen aan de bal een meerwaarde voor dit Haarsteeg. Ik vind dat hij ook prima de momenten herkent van doordekken. Hij leest het spel gewoon goed.”

Wat vooral opvalt aan een speler van twintig die pas sinds oktober vaste basisklant is: hij eist ballen op – ook als het zoals tegen Bladella niet echt loopt – en krijgt die vervolgens ook. En als Van Esch iets niet zint, krijgt de medespeler dat te horen ook. “Ik ben altijd op zoek naar voetballende oplossingen. In deze wedstrijd ging dat wat minder. Ik zou mezelf nu hoogstens een zesje geven”, was hij misschien iets te kritisch op zichzelf. “De trainer en ik denken hetzelfde over voetbal en dat is altijd lekker. Met lange ballen werken heeft geen zin in deze ploeg.” Die intentie om het vooral te blijven zoeken in voetballende oplossingen, leverde Haarsteeg uiteindelijk toch nog een puntje op. De geopperde gelijkenis met de rechtsbenige variant van Theo Janssen doet de hoofdpersoon zelf in eerste instantie af met een glimlachje. “Maar onze manier van voetballen is wel een beetje hetzelfde, ja.” En ook uiterlijk heeft Van Esch wel wat weg van de international van FC Twente. Brands denkt dat Kevin op termijn een stapje hogerop kan. Die latente wens heeft Van Esch zelf ook, maar verder dan een eventueel eersteklasserschap met Haarsteeg durft hij vooralsnog niet te denken.

De statistieken van Kevin van Esch in duel tussen Haarsteeg en Bladella (2-2), 25-4-2011
Goed +/- Slecht Totaal
Balcontacten 37 4 8 49
Doelpogingen 1 1 1 3
Duels 4 2 1 7
Overtredingen t 1
Overtredingen v 2
Bijzonderheden: “Circa veertig balcontacten? Normaal is dat bijna het dubbele”, verzekerde Brands. Niettemin een flink aantal, hoewel de ballen met risico niet altijd op de plaats van bestemming belandden.  “Dat moet beter”, erkende Van Esch. “Maar dat heeft natuurlijk ook met de ontvanger te maken”, vond Brands. “En vergeet niet dat de tegenstander vandaag een mannetje aan hem opofferde”, stipte Brands aan. Hoe dan ook, Van Esch ziet meestal wel waar de bal naar toe moet.
Eindcijfer wedstrijd   25-4-2011:                                                                       6,5

Gemiddelde cijfer hele seizoen                                                                          7,5

Be Sociable, Share!