Onder het vergrootglas (10)

foto Peer Somers

Als ventje van amper elf werd Rik van den Broek door Willem II weggeplukt bij TGG. Tot medio 2010 doorliep de Bosschenaar alle jeugdcategorieën tot en met de A-junioren. De volgende stap zou het beloftenteam moeten worden, maar dat werd net op dat moment weggesaneerd. Nog een jaartje landelijke A in Tilburg of iets anders, dat werd zodoende de vraag. Uiteindelijk liet Van den Broek zijn studie prevaleren. Natuurlijk wilde hij blijven voetballen. En wel op een zo hoog mogelijk niveau. De keus viel op OJC Rosmalen.

“Samen met de club is een traject uitgestippeld, waarin ik fasegewijs richting het eerste elftal kan doorgroeien.” Dat Van den Broek inmiddels al twee keer in de basis heeft gestaan van de hoofdklasser, is dus aan de ene kant opvallend voor een jongen van amper 19 maar zegt ook iets over het beleid van OJC. “Rik is het niveau van onze A-junioren duidelijk ontstegen. Hij traint ook al maanden met ons mee. En als er dan verdedigers ontbreken door schorsingen of blessures, moet je hem ook durven brengen. Het kan goed zijn dat Rik volgende week niet in 1 speelt, want dan is een aantal spelers weer beschikbaar. We moeten ook in dat opzicht niet afwijken van het gekozen pad. Maar dat hij een toegevoegde waarde heeft binnen de selectie van OJC, daarover bestaat geen misverstand”, verzekert Dennis Dekkers, de hoofdcoach van de Rosmalenaren.

Van origine is Van den Broek centrumverdediger. Op die positie maakte hij tegen UNA zijn debuut, maar zondag in het duel met Dongen stelde Dekkers hem op als linksback. “Dat kan ik ook. Al had ik in balbezit soms moeite met de inspeelpas. Ik was ooit een pure mandekker, maar inmiddels heb ik voetballend bijgeleerd. Tweebenig? Ik ben eigenlijk rechts, maar met links kan ik ook wel wat. Op termijn is het de bedoeling dat ik in het centrum terecht kom.” Dekkers vond dat Van den Broek ondanks de nederlaag mocht terugkijken op een behoorlijke wedstrijd. “Tegen Koenen, één van de betere rechtsbuitens van de hoofdklasse, is hij toch aardig op de been gebleven. In sommige situaties had hij wel wat meer steun mogen krijgen van zijn ploeggenoten. Ik ben ervan overtuigd dat wij nog veel plezier aan deze jongen gaan beleven.”

De statistieken van Rik van den Broek in duel tussen OJC Rosmalen en Dongen (2-5), 17-4-2011
Goed +/- Slecht Totaal
Balcontacten 12 2 3 17
Doelpogingen -
Duels 6 2 3 11
Overtredingen t 3
Overtredingen v 1
Bijzonderheden: Zijn (start)snelheid is opvallend. De goal die Koenen maakte, viel hem niet aan te rekenen. Perfectionistisch als Van den Broek is gaf hij zichzelf hoogstens een mager zesje. “Verdedigend ging het redelijk, maar in balbezit moet het beter. Het is wat dat betreft echt wennen op dit kunstgras.”
Eindcijfer wedstrijd   17-4-2011:                                                                       6,5           Gemiddelde cijfer hele seizoen (in overleg met coach Dekkers):                     8,0
Be Sociable, Share!