‘Ik hoorde knak’

foto Geert van Erven

Het gebeurde donderdag vlak voor rust. In het duel met AZ hoorde Marlou Jacobs plots ‘knak’. In een huis-, tuin- en keukenspelsituatie had ze een draaiende beweging gemaakt, terwijl haar onderbeen vast bleef staan. De centrale verdedigster van Willem II wist meteen dat het niet goed zat, ondanks hoopgevende signalen nadien van de fysiotherapeut en haar lichaam. Uitgebreid onderzoek in het ziekenhuis bevestigde het vermoeden van Jacobs: voorste kruisband afgescheurd en een scheur in de binnenmeniscus. “Als het meezit, kan ik begin 2012 weer voetballen. Gigantisch balen.”

Karaktermeiden zoals die voetbalsters zijn op eredivisieniveau – want: heel veel investeren en relatief weinig faciliteiten – heeft Jacobs (21) de draad snel weer opgepakt. Vrijdag begint ze al met gespecialiseerde krachttraining om het gewricht en de spieren eromheen ‘operatieklaar’te maken. “Over vier weken moet ik terug naar het ziekenhuis om de knie nog eens te bekijken en het is de bedoeling dat ik over zes weken onder het mes ga. Er wordt dan een stukje uit een hamstring gehaald, dat gebruikt wordt als vervanging van die kruisband. Daarna wacht mij negen maanden revalidatie.”

Maar bij de pakken neerzitten is er niet bij. Positivisme! Donderdag reist ze gewoon naar Heerenveen, waar Willem II  tegen de koploper voetbalt. “Of ik nou thuis op de bank met mijn been omhoog zit, of in de auto. Dat maakt niet zoveel uit, vind ik. Ik rijd met mijn ouders mee, die gaan sowieso elke wedstrijd kijken. En wellicht kan ik mijn ploeggenoten in Friesland ondersteuning bieden. Alle kleine beetjes helpen, nietwaar?”, zegt Jacobs in de wetenschap dat de Tilburgse selectie inmiddels is gekrompen tot veertien speelsters, inclusief twee keepsters. “Ook hiervoor geldt: het is niet anders. Ik heb vernomen dat het vrijwel zeker is dat het vrouwenteam van Willem II volgend seizoen blijft bestaan, dus werken we daar met zijn allen naar toe.” En ondertussen natuurlijk proberen onder moeilijke omstandigheden links en rechts nog wat punten te sprokkelen.

 

Be Sociable, Share!