Zwoegen

foto Robert Janzen

Het is een understatement om te zeggen dat het (nog) niet soepel loopt bij UDI’19/Beter Bed. Slechts één van de in totaal tien oefen- en bekerduels konden de Udenaren in winst omzetten en kwalijker: de vastigheden ontbreken. “Paniek? Totaal niet. Wij weten wat we kunnen. Misschien wordt het zwoegen, maar wij komen straks echt wel ergens in dat linkerrijtje uit”, verzekert Sam Wassenberg, daags na de uitschakeling voor de beker.

Die flair lijkt momenteel op los zand gebaseerd, maar volgens de spits van UDI zal het zo’n vaart allemaal niet lopen. “Competitievoetbal is toch anders. Dan is elke speler net wat scherper. In mentaal opzicht sta je dan anders in het veld. Maar okay, zo matig als het tot nu toe is geweest, zou voor een hoofdklasser eigenlijk niet mogen. Al hebben we nog niet één keer in de sterkste formatie gespeeld. Hebben met veel blessuregevallen en dergelijke gekampt. En nog. Mourad Mamaar is gelukkig weer aangesloten. Straks zal blijken hoe belangrijk hij voor ons is.”

De technische staf experimenteerde, ook door het constante gemis van spelers, volop met spelsystemen. Het juiste werd nog niet gevonden. “Voor mij is duidelijk, dat UDI aanvallend moet spelen. Inzakken heeft tot nu toe niet gewerkt, want dan stonden we voorin geïsoleerd. Zeker dan komen we stootkracht tekort. We moeten er vooral voor zorgen dat de onderlinge afstanden beter op elkaar afgestemd zijn. En de communicatie binnen de lijnen is niet altijd wat die moet zijn.”

Hoogste graadmeter

Redenen genoeg voor bezorgdheid, maar Wassenberg zegt inmiddels te weten hoe het werkt. Dadelijk zal alles anders zijn. “Met Strijbosch en Koot hebben we twee belangrijke pionnen verloren, maar daar staat de komst van Mamaar, Joep van Geelkerken en Roy Vissers tegenover. Bovendien, het besef is echt wel aanwezig dat het collectief onze kracht is.” Zondag moet UDI bij titelkandidaat Be Quick meteen met de billen moet. “Meteen de hoogste graadmeter als ik de berichtgevingen juist interpreteer. Dan weten we meteen waar we staan nu het er echt toe doet. Ik vind dat we dit jaar in deze afdeling niks te verliezen hebben. Dus gewoon lekker voetballen, alleen met iets meer overleg. En geloof me, voor die onderste plaatsen hoeven wij niet te vrezen.”

Be Sociable, Share!