Zorgen bij Baronie

FrankBrugelAls bij zoveel clubs groeien ook bij Baronie de bomen (allang) niet meer tot in de hemel. De broekriem is de voorbije twee jaar al flink aangehaald en nog meer korten op het technisch budget zou eigenlijk niet moeten kunnen volgens Frank Brugel. De technisch manager moet echter tot rondom de jaarwisseling in de wachtkamer wat betreft de financiële mogelijkheden met het oog op volgend seizoen.

Pas dan kan het grotendeels nieuwe bestuur van de Bredase hoofdklasser uitsluitsel geven inzake de door Brugel (foto) ingediende begroting. “Ik maak ik me zeker zorgen. Maar dit is wel de realiteit. Het is simpelweg hard te halen. In deze dagen ben je puur afhankelijk van sponsoren die de club een warm hart toedragen en ons goedgezind zijn. Ik begrijp dat de leiding pas antwoord kan geven als alle beoogde uitgaven volledig afgedekt zijn.” Of niet en/of ten dele. “Zou kunnen, als er maar duidelijkheid is. Zodat we geen toestanden krijgen zoals twee jaar geleden, toen er door ons toezeggingen waren gedaan aan spelers, maar we daar in een later stadium alsnog op terug moesten komen.”

Hoofdcoach Jack Sweres is na Brugel de volgende in de technische piramide. Ook hij dient vooralsnog af te wachten. “Als technisch management hebben wij een positief advies afgegeven ten aanzien van Sweres en zijn assistent Peter Pijpers. Dat zal het probleem niet zijn. Op zich loopt het onder hen prima met de andere koers die we zijn gaan varen. Een Bredaas getint elftal dat aanvallend voetbal speelt en plezier uitstraalt. Er zit absoluut muziek in deze groep. Maar ja…”, refereert Brugel aan de over het algemeen summiere vergoedingen die de spelers ontvangen -  ‘veelal een zakcentje, meer is het niet’ – en de lokroep van buitenaf waarvoor hij een beetje vreest.

Concessies

foto Gerald van Zanten

foto Gerald van Zanten

“Het zal straks in januari vermoedelijk weer grotendeels appelleren worden aan het groepsgevoel en de zekerheid van het spelen op een heel behoorlijk niveau. Maar als ze hogerop kunnen of zich anderszins elders kunnen verbeteren, wie ben ik dan om ze tegen te houden?”, aldus Brugel. Dat scenario zal ook meespelen in het hoofd van Jack Sweres (foto links). Die het op zich naar de zin zegt te hebben op De Blauwe Kei, maar daarbij niet (meer) al teveel concessies wil doen aan zijn sportieve ambities. Nog meer teruggang in budget zal een mogelijke leegloop van de bepalende spelers tot gevolg kunnen hebben en daar past de coach voor.

“Dit seizoen gaat het boven verwachting goed. Objectief bekeken hadden we zelfs meer punten kunnen en misschien wel moeten hebben dan de 19 die er nu staan. Terwijl we met Boushaba ook nog een heel belangrijke speler zijn kwijtgeraakt. En we doen nog mee in de beker, die we hoog op ons lijstje hebben staan. Het is heerlijk werken met deze jongens en ik wil graag blijven, maar ik moet wel perspectief kunnen blijven zien ”, geeft Sweres zijn grenzen aan. “Voor de trainers geldt hetzelfde als voor de spelers. Als zich voor bijvoorbeeld Jack binnenkort een voor hem interessante club zou melden, zijn we hem waarschijnlijk kwijt. Wat heel triest zou zijn. Net zo triest als de huidige situatie. Maar helaas, het is niet anders. Wat dan? Wij waren al een kweekvijver voor de clubs met grotere financiële mogelijkheden geworden en dat zal zo blijven. Met talentvolle voetballers uit de onderste regionen van Breda en nabije omgeving.”

Be Sociable, Share!