Zeldzame herkansing

Die onbezonnen daad begon steeds meer te knagen bij Sergio Kawarmala. De voetballer uit Eindhoven leverde vijf jaar geleden zijn contract in bij Helmond Sport. Terwijl voetbal zijn alles was. “Ik kon er niet meer tegen om niet te spelen. Mijn gevoel zei me toen die beslissing te nemen. Hoe verder de tijd verstreek, des te groter werd de spijt van die actie. Hoe heb ik dat ooit kunnen doen?” De verdediger van De Valk kende Ernest Faber nog uit zijn PSV-tijd en Kawarmala trok de stoute schoenen aan. Met succes. Volgend seizoen voetbalt hij hoogstwaarschijnlijk op amateurbasis bij FC Eindhoven. Op 25-jarige leeftijd.

“Dat zeiden ze bij Eindhoven ook. Dat het ongebruikelijk is om iemand van deze leeftijd nog de kans te geven in het betaalde voetbal.” Aan de ene kant zegt dat iets over de capaciteiten van Kawarmala. “Ze kennen me en weten wat ik kan. Ik ben volwassen geworden en ik zal laten zien dat ik veranderd ben. Als persoon kun je nooit 180 graden switchen, maar het besef is daar dat ik het nu natuurlijk niet meer mag verkloten.” Sinds de winterstop traint Kawarmala nagenoeg fulltime mee met de selectie van de eerstedivisionist. Naast de reguliere trainingen bij De Valk. En op vrijdag pikt hij krachttrainingen mee. “Te veel? Ik luister goed naar mijn lichaam en geef soms aan dat ik  eventjes gas terug moet nemen. Maar ik merk de vorderingen. Ik heb nu af en toe het gevoel dat ik conditioneel overcapaciteit heb.”

Na de jeugdopleiding van PSV was Helmond Sport in 2006 een redelijk alternatief voor Kawarmala. “Het ging meteen goed en voetbalde bijna alles. Totdat ik geblesseerd raakte. Nadat ik weer hersteld was, belandde ik op de bank. En bleef daar zitten. Warmlopen, nog eens warmlopen en vervolgens zien dat drie andere spelers werden ingebracht. In het opvolgende seizoen heb ik het onder de nieuwe trainer nog even geprobeerd, maar op een gegeven moment kon ik er niet meer tegen. Ging zelfs met tegenzin naar de trainingen.” Profvoetbal vereist met name ook een ijzersterke mentaliteit, daarvan is Kawarmala inmiddels doordrongen. “Ik ben dolblij dat FC Eindhoven mij deze herkansing biedt. Zoals ik ook mijn vrienden van DBS dankbaar ben dat ik bij hen het plezier weer terugvond. En me bij De Valk weer naar een bepaald niveau heb kunnen opwerken. Ik wil het maximale eruit gaan halen. Mijn studie SCW heb ik in overleg met school tijdelijk stopgezet, die kan ik later eventueel weer oppakken. En ik beschik over supergoede ouders, die mij langs alle kanten ondersteunen.” Nu is Kawarmala zelf aan zet.

Be Sociable, Share!