Zak drop

“Onbegrijpelijk”, reageert Paul van der Palen op de huidige derde plaats van De Valk. “Drie keer achter elkaar winnen en dan kan dit zomaar gebeuren. Maar we kijken nog steeds met een schuin oog naar beneden, hoor.” De coach uit Valkenswaard heft zelfs de waarschuwende vinger. “Op deze manier gaan wij dit nooit lang volhouden. Als De Valk zich ook op de lange termijn wil handhaven op hoofdklassenniveau, zal het budget omhoog moeten. Voetballen in de hoofdklasse kost geld. Als je met een zak drop spelers moet halen, mag je geen wonderen verwachten.”

Twee decennia lang hikte De Valk aan tegen een terugkeer naar het hoogste niveau. Tussendoor zakte de club zelfs terug naar de derde klasse. Groot was de ontlading toen de herintreding halverwege 2010 werd bereikt. “Van der Palen, jij moet ons in de hoofdklasse houden en ook jeugd inpassen, zei het bestuur vooraf tegen mij. Ik denk dat ik die hoofdklasse na al die jaren als coach wel een klein beetje meen te kennen en ik krabde achter mijn oren. Smalle selectie? Je moet creatief zijn! En dus ging ik op pad met die zak drop.” Heftige discussies zegt Van der Palen te voeren met sommige beleidsbepalers van De Valk. “Hard werken moet je aan de lopende band. Op een voetbalveld moet je vooral voetballen. Gelukkig dringt binnen de spelersgroep het besef door dat je een 1-0 voorsprong moet aanvallen en niet moet verdedigen. De moraal van dit hele verhaal is dat wij met zijn allen ongelooflijk op onze tenen lopen en dat houd je op dit niveau geen jaren vol. In de winter hebben we als gekken doorgetraind. Op straat, in modder en sneeuw en in een klein k-zaaltje. Wat zeg je nu allemaal weer, zullen ze op de club zeggen. Maar dit is mijn mening en daar kom ik openlijk voor uit.”

“Ik ben geboren en getogen in Valkenswaard en ken deze club. Als speler en als trainer. Met het succes is het sneller gegaan dan met het op orde brengen van de organisatie. Geen verwijt, maar een constatering. Ik weet dat daaraan gewerkt wordt. Maar als gezegd wordt dat de spelers die ik gehaald heb – met dus die zakjes drop – geen meerwaarde vertegenwoordigen, word ik pissig. Want als je dat zegt, begrijp je weinig van groepsprocessen. Denk alleen maar aan de concurrentiepositie binnen de selectie. Of ik het naar mijn zin heb bij De Valk? Zeker. Maar ik vind dat we preventief moeten gaan handelen. De tijd dat hier alles kon en grof betaald werd, is geweest. Dat is bekend. Structureel deelnemen aan de hoofdklasse – en dat is toch wat we met zijn allen willen? – vereist echter meer armslag dan er nu is. En dan kun je waarschijnlijk ook jeugdige spelers met een gerust hart gedoceerd brengen.”

Be Sociable, Share!