‘Wie weet worden wij die verrassing’

Johan van Bijsterveld is van nature geen persoon die hoog van de toren blaast. Gedegenheid is zijn handelsmerk. Beide beentjes op de vloer a.u.b. Natuurlijk was de coach van Achilles Veen te spreken over de winst in de openingsronde bij Heinenoord (2-4) na twee jaar van hardnekkige ouverturedroogte. “Maar laten we vooral niet vergeten dat deze overwinning geen enkele garantie geeft, hè.”

foto Gerald van Zanten

foto Gerald van Zanten

Hoe dan ook, na twee opeenvolgende seizoenen met een dramastart (4 gespeeld nul en 3 gespeeld nul) lijkt de doorbraak niet gebaseerd op een toevalligheid. Van Bijsterveld en Achilles Veen hebben geleerd van het verleden. Waarin de zaterdaghoofdklasser weliswaar een verzameling van getalenteerde voetballers bijeen had, maar het teamdenken niet bij elk individu voorop stond. “Daarom hebben we daarop geanticipeerd qua samenstelling en daarnaast duidelijke afspraken over gemaakt. De club staat op 1, het elftal op 2 en pas op 3 komt het individu. Eventuele stoorzenders worden niet meer geaccepteerd. Keihard. Ten opzichte van voorgaande jaren hebben we nu ook een bredere selectie, waarin de onderlinge verschillen klein zijn. Dat is lekker voor een trainer, maar houdt anderzijds in dat je automatisch meer met teleurstellingen te maken krijgt. Ik houd de spelers voor dat er gaandeweg het seizoen altijd kansen zullen komen en dat we elkaar bovendien heel erg nodig hebben als we samen succesvol willen zijn.”

Wat dat succes dan is, blijft vooralsnog een beetje in het ongewisse. Hoewel het duidelijk is dat Veen zich dit seizoen eerst en vooral wil handhaven zonder gedoe zoals nacompetitie. “Op basis van de huidige kennis schat ik in dat een stuk of acht, negen clubs hetzelfde voor ogen hebben. Ik denk dat je pas na een wedstrijd of zes een reëel beeld hebt van de krachtsverhoudingen in onze afdeling. Aan de andere kant is het wel zo dat je ieder jaar te maken hebt met een ploeg die verrast. Wie weet worden wij dit jaar die verrassing”, komt Van Bijsterveld met een voor zijn doen dan toch boude uitspraak.

Zeldzaamheid

De voorbode van het mogelijke moois kondigde zich zaterdag alvast aan. “Vorig seizoen werden we bij Heinenoord nog met 5-2 afgedroogd. Nu waren wij grotendeels de baas. Het was alleen jammer dat we die twee tegentreffers iets te makkelijk weggaven. Hoe? Guido Van Sant, onze keeper, zag er twee keer niet lekker uit. Echt opmerkelijk, want uitgerekend hij was voorheen een stabiele factor. Foutjes waren voor hem een zeldzaamheid. Maar goed, dat kan een keer gebeuren. Zaterdag tegen Stedoco zal Guido er weer staan. Een mooi meetmoment tegen een ploeg die ik als redelijk gelijkwaardig inschaal.”

De voltooiing van het nieuwe sportpark in Veen bevindt zich in de laatste fase. Het duel wordt zodoende op het terrein langs de Maas afgewerkt. “Dat zal vermoedelijk tot november zo zijn. Zodra de lichtinstallatie op het nieuwe complex functioneert zullen we daar standaard gaan trainen. Op kunstgras. Kunnen we inderdaad alvast wennen aan de nieuwe speelondergrond en bovendien, het huidige trainingsveld wordt niet meer onderhouden. Vermoedelijk deze week voor het laatst trainen we op wat straks het oude hoofdveld is.” En speelveld tot het najaar.

Be Sociable, Share!