Wie bedroog wie nou?

Over een trainersdiploma beschikt hij (nog) niet en of hij ooit daadwerkelijk als eindverantwoordelijke voor een groep voetballers wil staan, weet Bart van Limpt eigenlijk ook nog niet zeker. Wat wel een feit is, is dat de tijdelijke vervanger van Frank Weijers in no time met zowat alle facetten van het trainerschap geconfronteerd wordt bij De Valk. Een soort spoedcursus, tot en met het staken van een wedstrijd aan toe.

De rapen waren gaar, zoals dat heet, in die slotfase van het duel tussen De Valk en Baronie. De feiten. Jamie Kankam, verdediger van Baronie, raakt geblesseerd in de zestien na een duel uit een hoekschop. Een speler van Baronie schiet de bal naar voren en de laatste linie van de Bredanaars loopt op. Onderwijl aangevend dat er een speler geblesseerd ligt. Scheidsrechter Peters onderneemt echter geen actie en doelman Danilo Verus van De Valk brengt de bal met een ferme trap terug richting het strafschopgebied van Baronie. Waar Miguel Leon Payo het speeltuig in alle vrijheid kan controleren en de 2-2 binnen schiet.

“Vanaf dat moment ging alles heel snel, maar een matpartij werd het niet. Meer een opstootje met duw- en trekwerk, ja”, verzekert Van Limpt, die als susser – deels vergeefs, want te laat – zijn rol probeerde te vervullen in het gebeuren. Waarbij de Bredase verdediger Jimmy Baks Payo een forse duw uitdeelde en Carsley Mathilda het vervolgens opnam voor zijn ploeggenoot van De Valk en eveneens handtastelijk werd.  De rode kaarten die Peters hierop uitdeelde bedaarden de gemoederen uiteindelijk niet voldoende. Sterker, zodanig dat de arbiter besloot om het restant van een paar minuten niet uit te spelen.

Tijdrekken

“Vooropgesteld”, zegt Van Limpt, “Wij zouden andersom ook niet blij zijn geweest met deze situatie. Dus ik begrijp enerzijds wel dat Baronie furieus was. Zeker omdat zij eerder verzuimden om de beslissende 1-3 te maken. Maar aan de andere kant gingen zij ook niet erg handig om met de situatie, vind ik. De scheidsrechter had niet gefloten,dus dan moet je er rekening mee houden dat er doorgespeeld kan worden. En bijvoorbeeld niet massaal naar voren lopen, terwijl je weet dat het geen buitenspel kan zijn. Naar wat ik later begreep had de scheidsrechter de situatie met die geblesseerde speler van Baronie beoordeeld. Misschien interpreteerde hij het geval als vorm van tijdrekken. Zoals supporters achter het doel ook opvingen, hoorde ik. Daarom legde hij het spel vermoedelijk ook niet stil. En dat die bewuste speler ook nog opstond om het schot van Payo proberen te blokkeren, roept natuurlijk ook vragen op. Om het zekere voor het onzekere te nemen hadden wij die bal misschien uit moeten schieten, dat klopt. Maar ik geloof zowel Verus als Payo als zij zeggen dat ze er geen weet van hadden dat Baronie erop rekende dat de bal buiten de lijnen zou worden getrapt. ‘Ik kreeg die bal op vijftien meter van de goal, stond hartstikke vrij en er was geen fluitsignaal. Moet ik die bal dan naast schieten?’, geeft Van Limpt aan wat ‘de zondaar’ hem nadien vertelde. “Tja…. Maar hoe dan ook was het geen Joep van Maasakkertje”, refereerde Van Limpt aan het incident van mei jongstleden bij Halsteren-Geldrop, toen de bezoekers de bal niet teruggaven aan de thuisploeg, toen die wèl buiten de lijnen was geschoten.

Zaalvoetbal

Hoe dan ook gaat er weer een streep door een selectiespeler van het gepromoveerde De Valk, terwijl de spoeling al dun is en de stand op de ranglijst niet rooskleurig. “Code 99, Mathilde zal wel een flinke schorsing aan zijn broek krijgen. En we kampen al met zoveel afwezigen. Veel blessures, al dan niet opgelopen bij het zaalvoetbal. Elke keer is er wel iets. Bovendien zijn teveel spelers domweg niet in vorm. Van heel erg zwaar wordt het de komende periode zo mogelijk nog zwaarder. Daarom zullen we nog meer ‘t accent op het fungeren als een team moeten leggen”, weet Van Limpt, die met recht over een vuurdoop mag spreken in deze interim-periode.

Ronnie Dirks en Bart van Limpt

“Jurgen Pinckers en ik krijgen de trainingen gelukkig kant en klaar aangeleverd van Frank Weijers. Daardoor is het in combinatie met mijn reguliere werk qua tijd nog te doen. Want er komt echt veel bij kijken, hoor. Als voetballer heb je daar niet echt weet van, merk ook ik nu. Zo heb ik In vier weken tijd al meer gesproken met spelers dan in 17 jaar als speler. En dat zal de komende periode niet minder worden. Want persoonlijk denk ik dat Frank voorlopig nog niet terug is… Hoewel praten alleen ook niet zaligmakend is. Er zullen simpelweg spelers moeten opstaan. Winnaars hebben we nodig. Zoals Ronnie Dirks en Bart van Limpt (foto).”

Bron: Amateurvoetbaleindhoven.nl  

Be Sociable, Share!