Wegdromen

foto Jeffrey Oomens

Een beetje opportunistisch denken mag, zeker als de omstandigheden daartoe aanleiding geven. Zodoende durft Dennis Amkreutz zijn heimelijke gedachten prijs te geven. De centrale verdediger van Dongen denkt hardop na over de tweede plaats in de Hoofdklasse (en dus nacompetitie) en nog een stap verder. “Realistisch is het voor een club als Dongen niet echt, maar als sportman wil je toch het hoogst haalbare nastreven.”

Voor alle duidelijkheid: de doelstelling van Dongen is niet een plaats in de Topklasse. Maar ja, aan de andere kant. Hoort Excelsior in de Eredivisie thuis? “Vorig seizoen werden we derde en gezien de ontwikkelingen tot nu toe is het logisch dat je aan meer denkt”, zegt de Maastrichtenaar van origine. Met de wetenschap van de eclatante 0-3 bij Nuenen. Behaald met een ‘gerestaureerd’ elftal. “Ik proefde iets van onderschatting vanuit hun kant, omdat wij vijf aanvallers misten. Met middenvelders op rechts- en linksbuiten en een geweldige teamprestatie hebben we dat toch aardig opgevangen.”

Kortom, dit Dongen is niet voor één gat te vangen. “Op een speciaal belegd trainingsweekend in Zeeland, de week voor de herstart, is de basis gelegd. De trainer heeft daar bewust nog eens extra op het belang van het collectief gewezen en wat je daarmee kunt bereiken. Wij wisten dat de eerste duels na de winterstop gezien de personele problemen belangrijk zouden zijn en waren extra gebrand op een resultaat in Nuenen. Prachtig als dat dan ook gebeurt. Zo’n overwinning maakte extra krachten los, geeft ons een boost.”

Revanchegevoelens

Het was Amkreutz die deze week in de kleedkamer refereerde aan het seizoen waarin Dongen kampioen werd in de eerste klasse. Zijn tweede jaar in het geel en blauw van de club die hij zegt nooit meer te verlaten. “Terwijl we op een gegeven moment dertien punten achter stonden op De Valk.” Wil Amkreutz daarmee zeggen dat….? “Nee, Gemert geeft geen elf punten meer prijs. Ach, je hebt het gevoel dat je in een bepaalde flow bent gekomen en daarbij grijp je van alles aan om daar in te blijven. Zondag tegen Baronie ook. Wij verloren in Breda onnodig, vond ik. Naast de derbysentimenten heersen er daarom ook revanchegevoelens. Mounir Mamaar keert terug van een schorsing, dus zit de trainer voorin weer wat ruimer in zijn keuzemogelijkheden.”

Be Sociable, Share!