Wat zegt deze 5-3?

KozBoys JVCEen week voor de start van de competitie stond het beste wat amateurvoetballend Brabant te bieden heeft in Werkendam tegenover elkaar. Mag zaterdagtopklasser Kozakken Boys zich na de 5-3 (4-2 bij rust) overwinning op de zondagse klassencollega’s van JVC Cuijk dan de ongekroonde nummer één noemen? Dat mag. Met de kanttekening: voor wat het waard is.

Het was tenslotte maar een oefenduel. Waarin bijvoorbeeld zoals gebruikelijk volop gewisseld werd. Waarin Dogan Corneille, de nieuwe coach van de gastheer, vier potentiële basisspelers bewust buiten de selectie liet omdat zij zaterdag bij de ouverture in Rijnsburg geschorst zijn. Waarin de opperste concentratie en/of motivatie – en waarschijnlijk niet eens bewust – niet optimaal was.

Voetbal is een spel  van fouten en wie de minste maakt, wint – in de regel – de wedstrijd. Ook deze zaterdag in het uiterste noordwesten van Brabant. Maar het aantal significante fouten dat de revue passeerde, deed toch menig wenkbrauw fronsen.  Kozakken Boys-doelman Donatz die de bal zomaar inleverde bij Kevin van Veen, de Cuijkse linksback Nick de Graaf die de 3 en 4-1 van Kozakken Boys zomaar weggaf. Het gemak waarmee JVC de thuisclub toestand om de lopende mensen te bedienen. Niet voor niets draaide Hans Kraay junior een paar keer demonstratief de rug naar het hetgeen hij voor zich had zien afspelen. Na een redelijk soepele voorbereiding sprak de technische baas van JVC deze week de stille hoop uit dat het misschien wel eens goed zou zijn als zijn team even op de plaats werd gezet. Et voila.

Omschakeling

Was het dan bagger? Nee, hoor. Een duel dat op 5-3 finisht is voor de gemiddelde toeschouwer sowieso best te pruimen. Het was soms genieten van de razendsnelle omschakelingen inclusief effectiviteit die Kozakken Boys in petto had. Een niet te onderschatten kwaliteit bovendien. Benjamin Martha (3 goals) zal een absolute aanwinst voor de Boys blijken. En aan Arif Irilmazbilek gaat niemand twijfelen. Theo Lucius voetbalde zeker in het eerste uur een soevereine partij als vrije verdediger. Aan de overzijde was het spel aan de bal van JVC van een heel behoorlijk niveau. Met een voorhoede Prent-Van Veen-Ben Ahmed kun je voor de dag komen en die Oktay Ozturk lijkt een prima nummer zes.

foto Wim Verhoeven

foto Wim Verhoeven

Waar het vooral aan schortte was het spel zonder bal en het pure verdedigen. Corneille en Kraay zullen als liefhebbers van voetbal met veel voorwaartse drang waarschijnlijk blind tekenen voor pak hem beet tien overwinningen met korfbaluitslagen komend seizoen. Maar anderzijds weten ook zij dat het aantal tegentreffers vaak de stand in de eindrangschikking bepaalt, al zullen ze daar in Werkendam met de ranglijst van ’12-’13 als bewijs wellicht anders over denken. Hoe dan ook dienen, eerst en vooral in Cuijk, nog heel wat defensieve puntjes op de i gezet te worden. Ook al was ’t niet meer dan een oefenpotje.

Be Sociable, Share!