‘Wat telt, dat telt’

HarmvdSteen DeurneHet was alweer ruim twee maanden geleden dat Deurne voor het laatst een competitiewedstrijd won. “Dit hadden we nodig. We mogen naar boven kijken”, zegt Harm van der Steen na de eclatante 4-0 winst op Baronie. Met twee treffers van zijn makelij. Waarvan de eerste het predicaat dubieus verdiende. “De kaatsende Jeroen van de Kerkhof kwam uit buitenspelpositie, schijnt. Ach, het zij zo. Wat telt, dat telt.”

De 1-0 halverwege de eerste helft bleek de opmaat voor een relatief makkelijke driepunter. “Na ons tweede doelpunt had ik het gevoel dat er wat knakte bij hen. Het is inderdaad een momentensport. Bij 0-0 kreeg Baronie een dikke kans. In een periode waarin je Deurne nauwelijks zag. Als ze die maken, is de kans niet ondenkbeeldig dat ik nu heel anders praat. Maar ja, zo gaat dat, hè”, lacht de nummer tien die zondag door de absentie van Roy van Lokven en Maarten Vos als tweede spits fungeerde. “Als ik mocht kiezen zou ik het liefst altijd voorin spelen. Op tien betekent bij ons geen vrije rol. Daar worden ook veel defensieve meters verwacht.”

Hoewel in de kern ook daarin het probleem niet ligt voor Van der Steen. Net als bij zijn kompanen Ronald Joosten en Jan Kuipers is loopvermogen een soort van tweede natuur. “Dat maakt ons lastig te bespelen. Dat Deurne als een defensief ingestelde ploeg wordt bestempeld, vind ik onterecht. Kijk maar eens naar onze doelcijfers.” Met 30 gescoorde goals is Deurne (met UNA) inderdaad het meest productieve team van de Hoofdklasse tot dusver. “We krijgen alleen te makkelijk doelpunten tegen (23). Per saldo mag je stellen dat het iets te wisselvallig is. Daarin is voor ons de grootste winst te halen.”

Eerste zeven

Illusies wat betreft de prijzen (periode, vervangende periode) maken ze zich niet in Deurne volgens Van der Steen. “Een plekje bij de eerste zeven. Dat is realistisch en haalbaar. Die 12 uit 4 in het begin was mooi, maar we wisten eigenlijk al dat dit geen stand ging houden”, aldus de geboren Deurnenaar, die na avonturen in de jeugd bij Eindhoven en Helmond Sport op 17-jarige leeftijd terugkeerde op het oude nest en inmiddels aan zijn derde seizoen in de hoofdmacht bezig is. “De kans om hogerop te komen, laat je nooit helemaal varen. Hoewel je met 21 jaar al rijkelijk laat bent. Die Hoofdklasse is op zich een prima alternatief”, weet Van der Steen, die inmiddels op zeven competitietreffers staat. “Te weinig. Afgaande op de kansen hadden dat er heel wat meer kunnen zijn. Achter de spitsen moet ik er tussen de 10 en 15 kunnen maken. In de spits zou ik op dit moment voor 15 doelpunten moeten kunnen gaan..” Waarvan akte.

Be Sociable, Share!