Wat doet de topscorer?

foto Robert Janzen

Realiteitszin is misschien wel de grootste kwaliteit die De Valk bezit. Ook in dat kader lijkt Ruud van den Dungen precies op zijn plaats in Valkenswaard. “Er zijn beslist betere teams dan wij in de Hoofdklasse en ja, er lopen zeker betere voetballers rond dan ik. Paul van der Palen is als coach heel prestatiegericht. Met zijn allen halen wij simpelweg het optimale rendement uit onze mogelijkheden”, verklaart de 22-jarige topscorer het succes.

Ondanks het deelnamebewijs aan de nacompetitie voor promotie naar de Topklasse zegt Van den Dungen op voorhand al dat De Valk niets te zoeken heeft in die afdeling. “Die periodetitel is mooi en we genieten ervan. Maar meer ook niet. Ik bedoel, als speler wil je straks ook die wedstrijden winnen, daar ben je sportman voor. En dromen mag, zeker. Maar De Valk in de Topklasse? Dat klinkt echt heel onwerkelijk.”

De kans dat de 22-jarige middenvelder zelf vanaf volgend seizoen in ’s lands beste amateurklasse voetbalt, schat hij een stuk hoger in. Want wie doelpunten – 18 stuks tot nu toe – scoort en helemaal als niet-spits, staat in de picture. “Ja, er is interesse. Binnen nu en een weekje of twee hak ik de knoop door. De ambitie om bij de profs te spelen heb ik nog wel, maar op dat vlak speelt niets. Niet meer. Zoals de omstandigheden momenteel zijn, is het voor mij in verband met mijn studie niet mogelijk om in de ochtenden te trainen. En dan houdt dat verhaal al snel op.”

Loeren

Een volwaardig profcontract zit er – ook vanwege de almaar afnemende financiële mogelijkheden binnen die sector – vermoedelijk niet in voor Van den Dungen. “Het wordt in ieder geval een club die minimaal op hoofdklassenniveau speelt. De Valk is nog steeds een optie, maar de kans bestaat dat ik vertrek. Het wordt zaak de voor- en nadelen tegen elkaar weg te strepen. Studie speelt daarin een rol, maar bijvoorbeeld ook de manier waarop een ploeg voetbalt. Mijn nieuwe rol hier bij De Valk is me op het lijf geschreven. Ik speel nu echt als een tien met twee controleurs achter mij. Dat loeren op die momenten om tussen de linies te komen of om de ruimtes te zoeken, kan ik in dit concept prima ten uitvoer brengen. Nee, het is zeker niet zo dat ik nu in een fase zit, dat alles wat ik aanraak in een goal verandert. Want dan had ik er zondag tegen Venray (4-0 winst, drie treffers van hem) minimaal twee meer moeten maken. ‘Wij laten jullie in onze val lopen’, zeggen tegenstanders de laatste tijd vooraf steeds vaker. Die van Venray ook. Maar als je vervolgens ziet dat ze met bijna alle spelers op onze helft staan. Tja…”

Dat is tegen dit De Valk vragen om moeilijkheden. Als inderdaad ware roofvogels duiken ze dan neer op hun prooi. Nog een paar puntjes erbij en de doelstelling – handhaving – is gerealiseerd. “En die punten hoeven we tegen Gemert niet te halen. Ja, dat wordt zondag lekker voetballen voor ons. Niets hoeft, alles mag. Bij ons thuis vond ik ze eerder dit seizoen erg goed, maar ik heb de indruk dat het daar nu minder soepel gaat.” Laat ze maar komen, denkt Van den Dungen. In dubbel opzicht.

Be Sociable, Share!