Was Jan van Dijk nog maar speler

Als er destijds een lijstje had gecirculeerd van de meest irritante spelers was Jan van Dijk ongetwijfeld een kandidaat geweest voor een vermelding. De huidige coach van Gemert was naast een behoorlijke eredivisievoetballer namelijk ook een etterbak voor elke tegenstander. Zeg maar de Mark van Bommel van de jaren tachtig. In pocketformaat. Saillant dat de topklasser juist zo’n type nu node mist. “Het wordt eentonig, maar we blijven te braafjes”, stelt Bart van Berlo veelzeggend.

De middenvelder die beweert heus weleens een tikje uit te delen of anderszins ondeugend is, maar toch geen voetballer blijkt die een ploeg anders dan met voetballende middelen op sleeptouw neemt. “Die goal die wij tegen Chabab op het laatst nog tegen kregen, zegt eigenlijk alles. Niemand heeft dan de tegenwoordigheid van geest om even voor de bal te gaan staan bij die vrije trap. Zoals dat andersom geheid wel gebeurt. Zo laten wij meer dan nodig nogal eens wat liggen. Een deja vu? Het neigt er in nu wel naar”, verwijst Van Berlo desgevraagd naar het scenario uit 2010-2011.

Maar wat er toen uiteindelijk plaatsvond, wil Gemert deze keer voorkomen. De recente drie nederlagen op rij duiden daar niet op. “Hoewel het verlies (1-0) van zondag bij VVSB niet te vergelijken was met dat tegen Sneek en Chabab. Gezien het materiaal dat voorhanden was, deden we het niet slecht. Voordat zij op 1-0 kwamen, hadden wij de kans op 0-1 laten liggen. En ik vond dat de scheidsrechter niet echt op onze hand was. Bovendien, hoe je het ook wendt of keert, als spelers als de broers Van Dijk en Falkenstein ontbreken, doe je toch een jasje uit. Maar okay, ik begrijp dat het zoeken naar excuses Gemert niet verder helpt. Deze week steken we de koppen bij elkaar en gaan ons weer richten op de eerste volgende wedstrijd. We moeten nu effe doorbijten.”

Verbloemd

Hoe zwaar de reeks tot aan de winterstop die nu komt (zaterdagavond De Treffers en daarna EVV thuis plus AFC uit) ook oogt, Van Berlo ziet perspectief. “Omdat wij juist tegen de betere teams makkelijker tot prestaties komen. Vooral op eigen veld. Misschien raar, maar wel waar.” Als het puur op voetballen aankomt, kan een volledig Gemert zich met het gros der amateurclubs wel meten. Maar dat alleen blijkt op het hoogste niveau lang niet altijd voldoende. “Misschien heeft zeker het laatste halfjaar in de Hoofdklasse het een en ander verbloemd. Was de weerstand niet toereikend om ons structureel in de problemen te brengen. Anderzijds moet je erkennen dat wij niet over lopen van types zoals de trainer er vroeger een van was. Sterker, die hebben we domweg niet. Dus zullen we het anders moeten oplossen. Met zijn allen vooral. Ik geloof er heilig in dat we daartoe in staat zijn. Daarnaast, we zijn nog niet eens halfweg, hè. En de ziekenboeg druppelt langzaam leeg”, verzekert Van Berlo, die op dat moment nog niet wist dat hij later op de dag met een mixteam van zwart en wit uit de beker zou worden gekegeld (0-1) door de reserves van UDI’19. Een extra vertrouwensbreker of wellicht een nog betere voedingsbodem voor ultieme motivatie met het oog op de slotduels richting Kerstmis…?

Be Sociable, Share!