‘Voelt als degradatie’

“Dit voelt echt als een nederlaag. Alsof wij de derde degradant zijn. Ik heb drie jaar in die Hoofdklasse C gespeeld, weet hoe het is. Niet leuk! Nog even los van de vele leuke derby’s die we nu mislopen en de extra kosten die deze verandering met zich meebrengt”, reageert technisch manager Theo van den Dungen op het bericht dat UDI’19/Beter Bed.

“Ik ben echt ontdaan en reageer nu misschien te emotioneel. En ik wil de mensen in en rondom de club met de selectie in het bijzonder eigenlijk niet op voorhand al demotiveren. Maar dit is voor mij persoonlijk tien keer erger dan het missen van de nacompetitie, afgelopen seizoen. Die Hoofdklasse B bood ons zoveel goeds. Een open competitie, om maar een voorbeeld te noemen. Ik weet, ook van mensen met wie ik regelmatig contact heb, dat de Hoofdklasse C geen inspirerende omgeving is. Fysiek voetbal, voetballen met de gedachte om de nul vast te houden. De ambiance. Dat reizen, om 9 uur in de ochtend van huis en pas twaalf uur later weer thuis. Nogmaals, ik ben van nature niet negatief ingesteld, maar mijn gevoel over C roept deze gedachten bij mij op. Ik kan nu met alle geweld van de wereld geen positieve invalshoek bedenken.”

Puttend uit eigen ondervinding, verwacht Van den Dungen dat het teamdenken nu nog belangrijker zal worden voor UDI. “Omdat de onderlinge sfeer – en ook het resultaat – bij Achilles’29 destijds okay was, ben ik drie jaar in Groesbeek gebleven. Wij zagen dat reizen maar als een uitje met van alles er op en er aan. Op die manier hielden we het vol. Hardop filosoferend zal dat een belangrijk onderdeel gaan vormen. Want anders gaan spelers zich straks wellicht achter de oren krabben of ze bij UDI wel op de juiste plaats zijn. Met consequenties voor het beleid dat wij voeren. Ik ben echt benieuwd naar de motivatie van de KNVB achter dit besluit. Wij zitten geografisch zo dichtbij tig andere hoofdklassers hier in de omgeving. En ik heb niet het gevoel dat deze beslissing over een jaar zomaar weer teruggedraaid wordt. Heel naar dit.”

Ook vanuit de spelersgroep heeft Van den Dungen inmiddels – een paar uur na de bekendmaking – veel negatieve reacties ontvangen op de beslissing van de bond. De technisch manager is bezig de extra kosten globaal in kaart te brengen. “Stel dat we 3000 toeschouwers minder binnen onze poorten krijgen door het gemis van de vele derby’s, dan praat je al gauw over 20.000 euro. Trek die lijn door naar je kantine-inkomsten en je kunt je de impact van het verhaal voorstellen. Voorts stromen de steunbetuigingen binnen van bijna alle Hoofdklasse B-clubs. En daarnaast, het moet gezegd, valt de naam van Dijkse Boys voortdurend. Kortom, wij zijn woedend.” Van den Dungen is benieuwd hoe de KNVB reageert op de Udense vraag hoe de club dit allemaal gecompenseerd krijgt. “Alle opties zijn ons inziens niet goed bekeken door de verantwoordelijken.”

Lees indeling Top- en Hoofdklasse hier. Competitie-indelingen district Zuid 1 zondag, lees hier. Zuid 1 zaterdag, lees hier. District Zuid 2, lees hier 

Be Sociable, Share!