Vleesgeworden nuchterheid

MarkSchenningUNADe bediener van het scorebord draaide deze dagen overuren bij UNA/Brinvast. Na de imponerende 7-0 winst op ADO’20 op zondag volgde twee dagen later een oefenpot tegen Jong NAC waarin zelfs acht keer (3-5) werd gescoord. Nuchter als immer raakt coach Mark Schenning niet in de war van beide uitslagen. “Zondag zaten werkelijk alle momenten mee en dinsdag heb ik volop jongens laten meedoen die de laatste tijd niet veel aan spelen toe komen.”

Waarmee Schenning geen afbreuk wil doen aan die memorabele winst in het duel dat er echt toe deed. “Het mooiste moment was misschien wel de manier waarop het team de zevende treffer vierde. Werkelijk iedereen die bij het elftal betrokken is deelde oprecht mee in de vreugde.” Voor de eerstejaars coach in Zeelst meer dan zomaar een gegeven. “Samen met mijn staf ben ik vanaf dag één heel nadrukkelijk bezig met het team. Leg uit wat waar de bedoeling van is. Leg uit waarom ik bepaalde keuzes maak, bijvoorbeeld in de opstelling. Het is namelijk van niet te onderschatten belang hoe de jongens die er niet in staan toch de druk hoog houden op de basisspelers. Dat zij weten dat ze er moeten staan als situaties daar om vragen en ik niet schroom ze dan ook te brengen.”

Met een solide zevende plaats in de rangschikking bewijst UNA dat het lekker bezig is in die Topklasse. En zeker niet gebaseerd op een ‘toevallig’ reeksje, toch? “Niets wijst daar op, nee. Van de laatste negen officiële duels hebben we er maar één verloren. Zaak is nu wel dat we doorgaan op dezelfde voet. Dat wil zeggen, elke eerste wedstrijd die komt uiterst geconcentreerd blijven aanpakken. Uitvoeren wat we afgesproken hebben en elkaar blijven steunen. Het is namelijk haast een gegeven dat er heus momenten zullen komen, dat spelers – maakt niet eens zo zeer uit wie – even niet zo lekker in een wedstrijd zitten”, geeft Schenning aan dat de hoogte van de ondergrens gaat bepalen waar UNA straks werkelijk op uit gaat komen.

Transfers

Terzijde stipt hij ook even de winterstop aan, de periode van mogelijke transfers. “Als het goed gaat, sta je in de picture. Er speelt nu niks, maar spelers kunnen straks tussentijds verkassen. Naar België bijvoorbeeld. Elementen die een rol kunnen gaan spelen, ook al zijn er momenteel geen signalen in die richting. Ook niet van binnenuit. Er wordt hartstikke goed getraind. En met plezier. Dus inderdaad, als wij met deze groep zonder al teveel fysieke schade kunnen doorwerken tot het einde van het seizoen, zou het mij met de kennis van nu verbazen als dit UNA nog in de problemen gaat komen.”

De evaluatie met de clubleiding moet nog komen, maar als het aan Schenning ligt gaat hij zijn contract verlengen. “Een stabiele club met een prettig werkklimaat plus een selectie met ervaring én doorgroeimogelijkheden. De as staat en dat is de basis. Jongens als Benjamin van Wanrooij en Niek Tielemans komen van een hoofdklasser en doen het al behoorlijk. Maar hebben logischerwijs wel wat tijd nodig om stabieler te worden. Nu krijgen ze met tegenstanders te maken die echt wel een paar tandjes hoger schakelen dan ze gewend waren. Hoewel Pieter Jan Scheerlinck dit weer logenstraft, want die heeft zich het vereiste niveau al volledig eigen gemaakt.”  Waarmee de coach aangeeft dat er eigenlijk nooit één allesomvattende waarheid is in de voetballerij. Hoewel die 7-0 staat en met gouden letters zal worden bijgeschreven in de clubannalen…

Be Sociable, Share!