‘Vertrouw niet meer wat er gaande is’

Tommy Jacobs tegen PSV

foto Gerald van Zanten

Nuenen is zijn club, verzekert Tommy Jacobs. Maar toch gaat hij die dadelijk na zeven seizoenen verlaten. “Verrassend? Ja, ook voor mezelf. Laatst na de wedstrijd bij Dongen zat ik in de bus en toen bekroop me ineens een heel raar gevoel. Ik vertrouwde niet meer wat er gaande is binnen de club. Ik vreesde dat het bij ons niet meer zou worden zoals het altijd was. Vergis je niet, dit Nuenen is een heel hecht team.”

Dat intussen dus aan slijtage onderhevig lijkt. Veranderingen – in personen en/of aanpak – binnen de leiding van de club, zowel op bestuurlijk/organisatorisch- als op technisch vlak liggen aan het proces ten grondslag. “Mensen die jarenlang veel betekend hebben zijn niet meer serieus betrokken bij bepaalde beslissingen. Zoals bijvoorbeeld bij de aanstelling van de nieuwe hoofdtrainer.” Wat Jacobs (31) betreft is de huidige gang van zaken in relatie tot alles wat zich afspeelt omtrent Willy Scheepers voor hem aanleiding om te verkassen.

“Laat ik duidelijk zijn: in principe verdient elke trainer een faire kans als hij ergens aan een klus begint. Misschien blijkt straks wel dat Scheepers het allemaal prima voor elkaar heeft. Dat kan. Maar daar wilde ik niet op wachten. Wat er dan speelt? Op zich had ik geen verkeerd kennismakingsgesprek met Scheepers. Toch viel het me op dat hij niet al te diep in ging op voetbalinhoudelijke vragen die ik had. Hij weidt graag uit over andere dingen, bijvoorbeeld zichzelf. Maar goed, ik loop al wat langer mee, weet hoe de hazen lopen. Dus dat was niet eens het punt. Kwalijker is dat hij nu al openlijk tegen allerlei mensen dingen roept over spelers. Mijn medespelers, mijn maatjes. Ik zou zeggen: spaar alles wat je van een voetballer vindt op en meld hem dat in de eerste trainingsweek van het nieuwe seizoen. Nu al en vooral op deze manier is ongepast. Dat doe je niet.”

Trainersvak

Dus toen Ad Visser van de ambitieuze tweedeklasser Nieuw Woensel met Jacobs het vrijwel jaarlijkse telefoongesprek rond deze tijd aanknoopte, had de middenvelder deze keer een ander antwoord dan de gebruikelijke beleefde afwijzing. “Met geld heeft mijn jawoord voor Nieuw Woensel niets te maken. Ik heb de voorbije jaren diverse aanbiedingen gehad die financieel een stuk hoger lagen dan ik bij Nuenen ontving. Maar ik ben er nooit serieus op ingegaan, omdat ik het veel te goed naar mijn zin had. Ik was echt van plan bij deze club te blijven tot aan het einde van mijn carrière en me dan op het trainersvak te storten. Daarvoor is bij Nuenen alle ruimte. Nogmaals, dit is een hechte groep. We doen ook regelmatig dingen met elkaar buiten het voetbal om. Een niet te onderschatten factor. En in dat totale gebeuren dreigt de klad te komen. Ik heb daar geen goed gevoel over. Ik weet niet of Scheepers op de hoogte is over hoe het bij een amateurclub werkt. Maar in ieder geval niet op de manier waarop hij momenteel bezig is. Vind ik. En ik weet zeker anderen met mij.”

Willy Scheepers ziet desgevraagd niet de noodzaak om uitgebreid te reageren. “Wat ik wel wil zeggen is dat ik een duidelijke afspraak had met Tommy Jacobs en die is hij niet nagekomen. En voor de rest sta ik boven alles wat er gezegd of geschreven wordt. Want ik weet hoe het werkelijk zit.”

Be Sociable, Share!