Vanzelf is een fout woord

Blauw Geel GesthuizenAchter de schermen is Blauw Geel’38 gericht bezig ten aanzien van volgend seizoen, maar in het nu – en dat is wat telt – blijft het kwakkelen. Nou is dat misschien niet de juiste omschrijving als het bekerduel bij Deurne (3-1 verlies) als meest recent voorbeeld dient. “Als je een stuk of tien kansen bij elkaar voetbalt, doe je ook dingen goed. Maar defensief, hè..”, geeft Francois Gesthuizen aan waar de meeste hoofdpijn zit. Nog steeds.

Op die kille donderdagavond in De Peel was het niet anders. “Als je verdedigend zo in de fout gaat, tja, daar valt moeilijk tegenaan te voetballen”, riep de coach de twee momenten na rust in herinnering, waarin Deurne de plaats in de kwartfinale naar zich toe trok. “Anderzijds werkt het natuurlijk ook tweeledig. Als je er vooraan een paar inschopt, wordt de druk achterin minder. Het positieve is in ieder geval dat we de kansen blijven creëren. En scoren doen we over het algemeen altijd wel. Dan komen de punten vanzelf? Dat woord wil ik als je het niet erg vindt niet gebruiken bij ons. Want vanzelf komt niets. Daar moeten we ons terdege bewust van zijn.”

Het verlies van Alexander Mols acht Gesthuizen nog erger dan de bekereliminatie. De spits, die volgens de coach overigens ‘fantastisch’ speelde en ‘gelukkig’ heeft bijgetekend, werd vlak voor tijd met rood weggestuurd. “Ik heb zelf niet gezien wat er gebeurde, maar Jeroen Minneboo wel. Mols kreeg bij een hoekschop een tik in het gezicht van een Deurne-speler en reageerde daarop door hem lichtjes pootje te haken. En alleen dat laatste zag de scheidsrechter. Niet handig en dat weet Alex zelf ook wel. Ik hoop dat hij zondag tegen Baronie nog inzetbaar is, daarna zijn we hem waarschijnlijk even kwijt.”

Van den Akker

Gerke van den Akker (r) in duel met Dongen

Ook zonder Mols, maar met Wesley Meeuwsen en eventueel Emiel van der Sanden zal Blauw Geel tegen de eveneens sappelende Bredanaars ongetwijfeld niet hoeven te hopen op een kans en/of doelpunt. Het grote hopen komt vooral in beeld aan de andere kant van het veld. Opdat Blauw Geel eindelijk eens stopt met het cadeau doen van doelpunten. “Tegen persoonlijke fouten kun je als ploeg en trainer niks doen, maar ik wil toch vooral benadrukken dat je verdedigt met zijn allen”, aldus Gesthuizen, die na de zomer in ieder geval de beschikking heeft over twee nieuwe centrumverdedigers. Na het vastleggen van Giovanni Henskens slaagde Blauw Geel er ook in om Veghelaar Gerke van den Akker (Schijndel, foto) te bewegen tot een terugkeer. Het duo is gehaald om het afzwaaiende tweetal Jeroen Minneboo/Rik van Griensven te vervangen. Daarmee is de club nog niet uitgewinkeld. “Een nieuwe spits gaat er niet bijkomen, want met Mols en Van der Sanden – die aangeeft te willen blijven – hebben we al twee stuks in huis. Ik wil straks bij voorkeur 4-3-3 gaan spelen en daarom zijn we op zoek naar buitenspelers. Daarvoor hadden we bijvoorbeeld Tielemans op het oog, maar die koos voor UNA.”

Be Sociable, Share!