Van wie verloren de Boys nou?

foto Gerald van Zanten

Het komt eerlijk gezegd wat raar over, die aanblik op de nieuwe stand in de Topklasse zaterdag. Bovenaan staat toch echt de naam van GVVV en wie de Veenendalers zag voetballen bij Kozakken Boys, moet dan toch op zijn minst de wenkbrauwen fronsen. Met volledige zekerheid was de uitspraak van Michel Langerak uiteraard niet te onderbouwen, maar de coach was niettemin stellig. “Met elf tegen elf winnen wij deze wedstrijd gegarandeerd.”

Vanuit Werkendams perspectief was het deze zaterdag echter allerminst een regulier duel. Rood en wit had het gevoel met tien en later zelfs met negen man tegen twaalf tegenstanders te moeten opboksen. “Daar ga ik niks over zeggen”, zei de coach van Kozakken Boys na afloop toen de onvermijdelijke vraag opdook. Die over de bepalende rol van de scheidsrechter. Maar in feite gaf Langerak met zijn opmerking het antwoord al.

Arbiter Dubbeld voelde zich nog net binnen het halfuur genoodzaakt Arif Irilmazbilek diens tweede gele kaart voor te houden. Niet alleen een beslissing met verstrekkende gevolgen maar bovenal eentje met de geur van onrechtvaardigheid. Op de eerste plaats afgezet tegen meer dan een handvol soortgelijke gevallen in dat eerste bedrijf, die de man wel zonder verdere sanctie dan ordinair fluiten voor een overtreding afdeed. Op de tweede plaats getuigde de handelswijze van Dubbeld niet bepaald van affiniteit met het spel. Wie een speler voor een dergelijk ‘vergrijp’ wegstuurt, begrijpt er weinig van. “Hij ging af op het geluid. Arif en die speler van GVVV raakten elkaar met de voetzolen, op zich was er niet veel meer aan de hand”, gaf Langerak toch nog zijn mening.

Wegglijden

Die hij ook in petto had wat betreft de eerste prent die Irilmazbilek incasseerde, twaalf minuten voor de veldverwijzing. “Voor het wegtikken van de bal, begreep ik. Niet erg slim.” Zoals het ook niet handig was hoe Kozakken Boys met name in de eerste helft met de doelkansen omging. Ismael Yildirim sneed perfect binnendoor, maar verzuimde de trekker doeltreffend over te halen. En Sjoerd van der Waal gleed wat later weg toen hij de bal voor het intikken had na weer een lekkere Werkendamse aanval. “Wat nou wegglijden? Als je echt scherp bent, glij je niet weg”, bitste Langerak.

Het zijn juist die momenten waarop Kozakken Boys het net wat te vaak liet liggen tot dusver. “Want voor de rest zijn wij volop in doorontwikkeling. Daar ben ik heel tevreden over. Maar inclusief Katwijk vorige week zijn we nu in twee wedstrijden toch zomaar zes punten kwijt en dat is zo zonde. Want het was absoluut niet nodig geweest.” Zelfs met negen spelers – Moreno Freire werd na een uur weggestuurd wegens hands, waarna GVVV de strafschop benutte – voetbalde de thuisclub nog mogelijkheden bij elkaar. Pas na de 0-2 in minuut 78 brak Kozakken Boys definitief. Een goal die de schijn van buitenspel had en reserve Bob Huijbregts maakte daar tijdens het warmlopen blijkbaar een opmerking over. Waarna Dubbeld weer gretig was met geel en de woede aan alles wat Werkendam was het kookpunt bereikte. “Toch hebben we vooral onszelf tekort gedaan”, sloeg Langerak uiteindelijk de spijker op de kop. Hartstikke waar, hoe ongelooflijk pover de arbitrage ook was.

Be Sociable, Share!