UNA likt wonden

Misschien had het ook te maken met het aantal genuttigde alcoholische versnaperingen, maar Jos Blatter kende naar eigen zeggen een prima nachtrust. Dat was die ene keer begin april niet het geval toen UNA/Brinvast had verloren bij FC Hilversum. “Want toen tekende zich af, wat er nu gebeurd is”, refereert de voorzitter aan de degradatie van zijn club uit de Topklasse.

“Die overwinningen bij Achilles’29 en donderdag in Amsterdam tegen Chabab waren niet meer dan strohalmen. En strohalmen breken uiteindelijk af. De kans werd steeds groter dat het mis zou kunnen gaan. De degradatie is niet iets van gisteren. Over dertig plus twee wedstrijden sta je waar je hoort te staan, zo simpel is het. Chabab heeft over twee wedstrijden gewoon verdiend gewonnen. Uiteraard was de teleurstelling groot, maar onverwacht kwam de degradatie dus niet.”

Blatter noemt het pijnlijk dat UNA het juist op sportief gebied niet heeft kunnen waarmaken. “Waar wij ook kwamen of wie wij ook ontvingen, we werden overladen met complimenten. Dat UNA zo’n leuke club was en dat wij de zaken zo prima voor elkaar hadden. We werden wat dat betreft als topklassenwaardig en uiterst welkom afgeschilderd. Tja, zonde. Ik weet nog dat we vorig seizoen tig punten voor stonden en die Topklasse bijna een feit was. ‘Al mogen we die afdeling maar ’n jaartje meemaken’, werd toen intern gezegd. Maar in de praktijk blijkt dat als je eenmaal op die boot zit, je daar dan ook wilt blijven.”

Bovenste drie

Het vooruitzicht op de vele derby’s in de Hoofdklasse spreekt Blatter minder aan dan de ruim vierduizend kilometer reizen per bus kris kras door Nederland en de status van de Topklasse. “Over de algehele linie zou sprake zijn van afnemende publieke belangstelling, maar dat was bij UNA niet het geval. Wij hebben juist meer toeschouwers getrokken met vooral ook meer belangstellenden uit de regio. Snel terugkeren? Ja, dat willen we zeker. Maar ik ga nu niet roepen dat wij straks kampioen moeten worden. Meedoen bij de bovenste drie lijkt me een mooi uitgangspunt. Normaliter speel je dan altijd een rol van betekenis.”

Dat klinkt wat aan de voorzichtige kant, zeker als Blatter stelt dat hij denkt dat de selectie waarover UNA na de zomer kan beschikken beter is dan de groep van de voorbije campagne. “Het is beter om niet te hoog van de toren te blazen. Maar inderdaad, mannen als Barten en Schijvenaars hebben toegezegd te komen ongeacht het niveau. Spelers van het kaliber Mourad, Knopper en Van Loenhout, zij die op het niveau van de Topklasse het verschil kunnen maken, zullen wij echter nooit kunnen halen. Creativiteit blijft in dat opzicht ons grootste wapen. Het is nu even slikken, maar daarna geldt weer het aloude nieuwe ronden, nieuwe kansen. Alles blijft hetzelfde bij UNA. De begroting blijft ongewijzigd, net als de stabiliteit binnen de vereniging.” Behalve dan dat ene…

Be Sociable, Share!