‘UNA ligt Dongen wel’

foto Gerald van Zanten

foto Gerald van Zanten

Pijn in de nek van het achteromkijken heeft Dongen niet, verzekert Paul van Zon, de linksback van de hoofdklasser. En hij verwacht ook niet dat zijn team klachten daaromtrent gaat krijgen. Dat getuigt van geloof in eigen kunnen met een pittig Paasweekend met achtereenvolgens UNA en Nuenen voor de deur. “Pas als we die duels zouden verliezen en de andere uitslagen ongunstig zijn, moeten we ons misschien echt zorgen gaan maken. Hoewel, die zes tot negen benodigde punten gaan we in het restant echt nog wel pakken.”

Wie weet de komende dagen al. Met Dongen weet je het immers nooit. Telkens als de ploeg op het moment van doorpakken staat, komt de klad erin. Voor een tijdje dan, om vervolgens weer een reeksje neer te zetten. “Dat gebrek aan een bepaalde constantheid heeft er sinds wij in de Hoofdklasse spelen eigenlijk altijd wel in gezeten. Nu zijn we weer in de positie beland waarin wij tegenstanders kunnen benaderen, zoals zij ons tegemoet treden wanneer wij op voorhand min of meer de favoriet zijn.”

Misschien was het volgens Van Zon wel een vorm van onderschatting, die povere resultaten van de laatste weken tegen clubs als Brabantia, Schijndel en Blauw Geel’38. “Dat we onbewust toch dachten: oh, die pakken we wel.” Zo simpel kan het toch niet zijn, Paultje? Poging twee. “Wat in ieder geval opvalt, is dat we na een achterstand een beetje paniekerig reageren. We blijken dan vaak niet in staat om op een goeie manier druk uit te oefenen. Wellicht ook door het ontbreken van een aanspeelpunt voorin, ja. Wat eveneens meespeelt: wij hebben het vaak lastig tegen een ploeg die met twee in plaats van drie spitsen voetbalt. Als dat laatste aan de orde is, is de organisatie een stuk duidelijker. Bovendien ligt de ruimte tegen twee aanvallers veelal aan de zijkanten, maar verleggen we het spel niet snel en goed genoeg”, analyseert Van Zon.

Dubbel

Hoe gek het ook klinkt, in koploper UNA treft Dongen zaterdag een opponent die misschien wel op het juiste moment komt. Met plezier denkt Van Zon terug aan twee jaar geleden, toen de verhoudingen vooraf min of meer hetzelfde waren. UNA bovenaan en Dongen na een mindere fase smachtend naar een succesje. “UNA is een voetballende ploeg en die liggen ons sowieso beter. Destijds wonnen we daar met 0-1, dus… Daarnaast speelt de tweede periode natuurlijk ook mee. Wanneer wij verliezen gaat die prijs naar UNA, maar bij drie punten voor Dongen hebben wij de beste papieren met nog twee wedstrijden te gaan. Komende maandag thuis tegen Nuenen en eind april tegen UDI’19, ook op eigen veld. Als we deze duels goed afsluiten, doen we waarschijnlijk dubbel zaken. Dan zijn we veilig én hebben nog een leuk toetje tegoed.”

Be Sociable, Share!