Tweede polonaise?

foto Gerald van Zanten

foto Gerald van Zanten

Zonder negatieve druk en met heel veel vertrouwen gaat Schijndel de nacompetitie voor promotie naar de Topklasse in. “De spelers praten onderling over vijf wedstrijden die nog komen gaan”, weet Mark Schenning, de architect achter het succesverhaal. “Ik hoef de jongens niet te motiveren, ze weten wat ze te doen staat. We weten eveneens dat de krachtsverschillen klein zullen zijn. En wat er ook gebeurt: ons seizoen kan sowieso niet meer stuk.”

Ook tegen Venray mist Schenning donderdag (20 uur) een aantal basisspelers, onder wie Mark Dobbelsteen, die kampt met een ingescheurde knieband. Uiteraard een tegenvaller, maar niet iets waarvan de coach wakker ligt. Waarom? Omdat hij met de tijd samen met zijn staf een selectie gekneed heeft, die niet alleen hecht is maar ook in de breedte kwalitatief niet teveel voor elkaar onder doet. En vaak bepaalt de kracht van de bank de werkelijke sterkte van een elftal, nietwaar? “We zijn in de loop van dit seizoen gigantisch doorgegroeid. Als team en ook per individu. Je kunt er natuurlijk maar elf opstellen en dat is soms weleens lastig voor de jongens die tegen de basis aanhangen. De kunst is dan om een ieder binnenboord te houden en daar zijn we prima in geslaagd. Bijvoorbeeld door open en eerlijk over bepaalde keuzes te communiceren”, zegt de straks naar UNA vertrekkende trainer.

Geluksfactor

Die dan mogelijkerwijs zijn voormalige club als opponent tegenover zich krijgt. “Je kunt allerlei redenen bedenken waarom het voor Schijndel niet goed zou zijn om naar de Topklasse te promoveren. Maar je zult begrijpen dat wij daar als groep momenteel even geen boodschap aan hebben. Vandaar ook dat de spelers, weliswaar een beetje met een dolletje, spreken over nog vijf wedstrijden. Tegen Venray en EHC, vervolgens twee duels tegen de klassenperiodekampioen van de Hoofdklasse C plus de finale. Onmogelijk is het niet. Nee, ik ben maandag niet naar Venray-EHC (1-4) geweest. Wij hebben vrij recent nog tegen ze gespeeld, ik weet wel wat ze in huis hebben. Het ligt allemaal dicht bij elkaar, de vorm van de dag zal ook meespelen en mogelijk de geluksfactor.  EHC heeft een paar schorsingen, maar bij ons staan er flink wat op scherp”, bekent Schenning. Om deze poule door te komen zal Schijndel zondag moeten winnen in Hoensbroek. “Of tegen Venray winnen met meer dan drie doelpunten verschil, wat op zich makkelijker gezegd is dan gedaan. Hoewel ik ook gehoord heb dat de klassering in de reguliere stand telt in het geval twee teams in punten gelijk eindigen. Dat moeten we nog uitvogelen.”

Hoe dan ook zal Schijndel het strijdtoneel met opgeheven hoofd verlaten en Schenning in het verlengde daarvan het sportpark van de club. Door de voordeur. Al dan niet in polonaise. “Eerlijk gezegd ben ik daar niet zo van. Ik probeer altijd dezelfde persoon te zijn, in voor- en tegenspoed. Rustig en neutraal dus, gewoon mezelf. Vorig jaar heb ik één keer meegelopen in de polonaise, dat was na het behalen van de titel in de eerste klasse. Misschien dat ik me straks bij wijze van uitzondering nog één keer laat verleiden…”

Uit het ‘bewaarnummer KNVB landelijk’:

In een klasse met drie periodekampioenen spelen deze teams:
1. Een halve competitie om het klassenperiodekampioenschap. Eindigen in deze competitie teams gelijk, dan is het doelsaldo van de halve competitie van doorslaggevende betekenis. Is dit ook gelijk, dan beslist het aantal punten behaald in de oorspronkelijke competitie. Mocht ook dit niet tot een beslissing leiden, dan is het doelsaldo van de oorspronkelijke competitie beslissend. Indien ook dit geen uitsluitsel geeft, dienen strafschoppen op de wijze zoals, al naar gelang van toepassing, is bepaald in de “Spelregels veldvoetbal” uitkomst te bieden.

Be Sociable, Share!