Triest

‘Dit sloeg helemaal nergens op.’ Die constatering viel vanuit beide kampen en vooral vanuit beider perspectief op te tekenen na het duel tussen Deurne en Dijkse Boys. Waar Mark van Sonsbeek, de coach van de thuisclub, vindt dat de Helmonders ernstig bij zichzelf te rade moeten gaan en – ondanks een overwinning – spreekt van een klotenzondag, is Dijkse Boys hevig verontwaardigd over het optreden van de scheidsrechter. “Jullie gaan hier niet winnen, daar ga ik voor zorgen.”

De rapen waren echt gaar toen scheidsrechter Zeeman (foto) Deurne diep in blessuretijd een strafschop toekende en Roy Tulmans vervolgens de 3-2 binnen trapte tegen het tot negen spelers gereduceerde Dijkse Boys. “Het was een overtreding, maar onduidelijk of die erbinnen of erbuiten was”, constateerde Michen Bernards, de elftalleider van de Helmonders. “Hij legde hem dus op de stip, geheel in de lijn van zijn gedragingen ten opzichte van ons. Hij wilde ons een oor aannaaien. Hoe dan ook.”

Consequent

Als dat zo zou zijn, waarom dan? “Dijkse Boys kwam snel op 0-1 en al vrij snel begonnen zij met vervelend gedrag. Tijdrekken, zeuren, voor de bal staan. Op een gegeven moment hoorde ik de scheids zeggen dat dit gedrag afgelopen moest zijn, anders ging hij met kaarten werken. Hetgeen hij daarna dus consequent deed. Het was geen schoppartij of iets dergelijks, maar ik vind dat Dijkse Boys de hand in eigen boezem moet steken. Dit is natuurlijk niet de eerste keer. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een scheidsrechter tien gele en twee rode kaarten uitdeelt aan één partij. Dat zegt toch ook iets? En het gekke is dat zij best redelijk materiaal hebben, na rust vond ik Dijkse Boys eigenlijk beter”, aldus Van Sonsbeek, die het tumult na afloop vanaf een afstandje gade sloeg. “Supporters sprongen over de hekken en er werd gemept en geschopt.”

Ook Toon van Veen zag de vechtpartij vanaf het veld gebeuren. Hij die daar eigenlijk al niet meer had mogen staan. Na die regen van kaarten was het niet onlogisch dat de arbiter op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer zag. Zo mocht doelman Van Veen blijven staan toen hij een tweede gele kaart ontving, terwijl hij al eerder een prent van dezelfde kleur ontvangen had, verzekerde leider Bernards. Met Kenneth Cicilia gebeurde het tegenovergestelde, maar diens rood werd ingetrokken toen Zeeman doorhad dat dit het eerste geel voor de speler van Dijkse Boys betrof.

Lachertje

“Hij was ons aan het zoeken. ‘Wat er ook gebeurt, jullie gaan hier niet winnen’, beet hij mij toe. Tegen een speler van ons maakte hij zelfs racistische opmerkingen. Nee joh, wij waren helemaal niet aan het tijdrekken of aan het zeuren. Wij waren gewoon bezig met die wedstrijd winnen. Dit sloeg helemaal nergens op. Die 2-2, een lachertje! Hij floot voor een terugspeelbal die ik oppakte, terwijl er dat geen was. Vervolgens laat hij die vrije schop nemen, terwijl hij daarvoor telkens aangaf te moeten wachten op zijn fluitsignaal. Weet je wat ze bij Deurne trouwens eens moeten doen? Die supporter van Deurne wiens naam overal bekend is, weren van het sportpark. Wat ze in het verleden al eens eerder deden. Ongekend wat die allemaal roept. Die hitst de gemoederen alleen maar op. Ik hoop dat er een rapporteur van de bond aanwezig was.” Leider Bernards beklemtoont dat er geen spelers van Dijkse Boys betrokken waren bij de knokpartij. “Op het wedstrijdformulier staat dan ook niets vermeld over de gebeurtenissen na afloop.” Drie personen, waaronder de scheidsrechter en een assistent-scheidsrechter, hebben aangifte bij de politie gedaan voor mishandeling en/of verbale bedreiging.

Be Sociable, Share!