Titelkoorts

Een plaatsje bij de eerste vijf was vooraf de insteek bij Kozakken Boys, maar die voorzichtigheid is inmiddels voltooid verleden tijd. “Nu we er eenmaal zo voor staan, is er eigenlijk nog maar één doel: het kampioenschap”, beaamt Leon Bot, de verdedigende middenvelder van de koploper in de zaterdaghoofdklasse B.

Die mening is de Werkendamse gemeenschap eveneens toegedaan. “Titelkoorts? Dat kun je wel stellen, ja. Werkendam is sowieso een voetbalgek dorp. Machtig mooi om die beleving van dichtbij mee te maken, nu helemaal natuurlijk.” Sec genomen heeft Kozakken Boys het bereiken van de Topklasse in eigen hand. De komende twee duels met de directe concurrenten Scheveningen en ASWH zijn in dat kader cruciaal. Of zouden dat kunnen zijn. “Precies. De onderlinge confrontaties hoeven niet per se doorslaggevend te zijn. De wedstrijden tegen de zogenaamde kleinere clubs moeten ook eerst maar eens gewonnen worden. Niettemin kunnen we zaterdag tegen ASWH natuurlijk wel alvast een slagje slaan.”

Hoewel dat volgens Bot, bezig aan zijn tweede seizoen in Werkendamse dienst, een fikse klus zal worden. “ASWH verkeert in een blakende vorm. Ik schat die ploeg ook iets hoger in dan Scheveningen. Wij? Kozakken Boys is vooral stabiel gebleken tot nu toe. Daarnaast hebben we vaak in dezelfde samenstelling kunnen spelen. Wat dat aangaat is het jammer dat Arda Havar juist zaterdag geschorst is. Hoe dan ook, de mindere wedstrijden, en die zaten er dit seizoen heus tussen, hebben we toch winnend afgesloten. Wij kunnen te allen tijde terugvallen op de organisatie en teamdiscipline. Daardoor geven we weinig weg. Aanvallend hebben we genoeg in huis om vervolgens het verschil te maken.”

Balansbewaker

Ook Bot zelf pikt geregeld een goaltje mee. “Balansbewaker? Ja, dat is mijn primaire taak. Maar als zich momenten voordoen om met een loopactie voor gevaar te zorgen, laat ik dat niet na”, zegt de Sliedrechter (22), die ooit als rap buitenspelertje werd gescout door FC Dordrecht. “Nadien ben ik steeds verder teruggezakt in positie. Bij LRC Leerdam speelde ik zelfs centraal achterin.” Stap voor stap heeft Bot progressie gemaakt richting de status van volwaardig topamateurvoetballer. Met de Topklasse als ultieme doel. “Daar wil ik uiteindelijk naar toe. Nu de situatie is zoals die is, eigenlijk het liefst volgend seizoen al.” En voor de goede orde: met Kozakken Boys.

Be Sociable, Share!