Sweres en Sweres herenigd

Nog één keer wilde hij vol voor zijn kans gaan in de wereld van het profvoetbal. De terugkeer naar NAC leverde voor Jorn Sweres echter niet op wat hij zich ervan had voorgesteld. De bank en zelfs de tribune was veelal zijn lot bij het Jong NAC van Nebosja Gudelj. “Daarom is het beter om een andere richting in te slaan.” Sweres gaat voetballen bij Baronie en studeren aan de Sporthogeschool in Eindhoven.

Rond de Kerst had Sweres de balans voor zichzelf al opgemaakt. “Ik ben ook van PSV naar NAC gegaan om het plezier terug te vinden. Op zich is dat aardig gelukt, heb hier in Breda natuurlijk veel vrienden en bekenden. Sportief is het een teleurstelling geworden. De start was goed, mocht zelfs met het eerste op trainingskamp. Nadat ik geblesseerd raakte, verdween ik langzaam uit beeld. De keren die ik nog heb gespeeld, heb ik het volgens mij niet eens slecht gedaan. Maar vaak koos de trainer voor een andere invulling. Dat mag hij. Dat is ook de profvoetballerij, waarin zoveel belangen gelden.”

Geconfronteerd met zijn bijrol ging Sweres meer en meer nadenken over het leven. “Voetbal is leuk, maar vooral als je speelt en erbij hoort. Voetbal is ook redelijk beperkt als je daar je leven op afstemt, maar geen beloning krijgt. Dan begint dat hangen op de bank je aardig de keel uit te hangen. Dan ga je nadenken over de toekomst. Dan baal je ook dat je niet met vrienden erop uit kunt. Ik ben dat leven door de huidige omstandigheden en ervaringen uit het verleden beu geworden. Ja, natuurlijk moet je ook naar jezelf kijken. Misschien heb ik mijn sportieve hoogtepunt al gehad.”

Pa wordt zijn trainer

Hoewel, als de vraag komt of het boek betaald voetbal nu dicht is, houdt Sweres toch een slag om de arm. “Je weet nooit hoe het loopt. Vooralsnog ga ik straks lekker ballen bij Baronie. Onder leiding van mijn vader, ja. In de jeugd van NAC was hij een paar jaar mijn trainer en achteraf gezien heb ik toen mijn beste tijd als speler gekend. Een aantal jongens vertrekt bij Baronie, klopt. Dat heeft in mijn beslissing niet meegespeeld. Volgens mij komt het straks per saldo goed en staat er gewoon weer een prima selectie.”

Lees ook: Plezier hervinden

Be Sociable, Share!