‘Stoppen met degradatie? Nooit!’

rikvangriensvenJVCRik van Griensven stopt na dit seizoen met voetballen. De 32-jarige verdediger van Blauw Geel’38 kiest voor zijn werk en gezin. “Zelfs twee keer trainen in plaats van drie kost me meer moeite dan ik had verwacht. Het totale pakket is me steeds meer tegen gaan staan en dan moet je keuzes maken. Nee, de prestaties bij Blauw Geel staan daar los van”, verzekert de verdediger uit Nistelrode.

Op zich zouden die een reden kunnen zijn om de voetbaltas voorgoed in een hoek te gooien. “Toen ik afgelopen zomer na mijn komst van JVC Cuijk bij Blauw Geel startte, was de top drie het doel. Als de situatie waarin we nu verkeren dan het tussenresultaat is, doen we met zijn allen iets niet goed. Wat? Daar is al heel veel over geschreven en gesproken. Per saldo komt het neer op een mentaliteitskwestie. Als blijkt dat we met mooi voetbal geen punten kunnen pakken, dan moeten we iets anders verzinnen, hè. Dan kunnen we het ons niet meer veroorloven die duels half aan te gaan of niet scherp genoeg te dekken. Inmiddels is het vijf voor twaalf. Ik mag hopen dat dit besef bij iedereen is doorgedrongen.”

Veegt Van Griensven daarmee zijn eigen straatje schoon? “Nee, verre van. Ik ben sowieso een speler die het op de eerste plaats van hard werken moet hebben, dus ik mag me dit alles zeker mede aanrekenen. Gedurende een wedstrijd blijkt het echter verdomd lastig om de boel om te keren. Wij hebben zoveel moeite met de lopende mensen van de tegenstander. Of we nou inzakken of niet. Het is allemaal waar dat we belangrijke spelers hebben moeten missen. Nu Alexander Mols weer. En het lijkt erop dat elk schot op doel van de tegenstander erin vliegt bij ons. Maar het stadium van pech enzovoorts ben je op een gegeven moment voorbij. Het vertrouwen moet terugkeren en dat bereik je door een resultaat. En hoe boek je resultaat? Door alles te geven. Niemand uitgezonderd. Want voetballende kwaliteiten op zich kun je dit Blauw Geel niet ontzeggen. Buiten UNA ben ik nog geen ploeg tegen gekomen die wat dat betreft beter is. Dat meen ik.”

Voetbalverplichtingen

Aan een doemscenario wenst Van Griensven niet te denken. Niet voor Blauw Geel en niet voor hemzelf. “Afscheid met degradatie? Dat gaat nooit gebeuren!” Hoewel hij toch snel met een kleine nuancering komt. “Dat is in ieder geval het laatste waar ik aan denk. Waarom ik ermee stop? Ik werk vaak op onregelmatige tijden. Moet bijvoorbeeld vaak diensten ruilen om op zondag te kunnen voetballen. Dat houdt dan weer in dat ik op zaterdag aan het werk ben. Plus de zondag weg ben voor het voetbal. Sinds anderhalf jaar hebben we een kind en het zou lekker zijn als je daar meer tijd aan kunt besteden. Mijn studie is bijna afgerond. Ik kijk echt uit naar een jaar zonder voetbalverplichtingen. Ik kan wel overschrijving aanvragen naar Prinses Irene, maar dan zit je toch ook weer met twee keer trainen. En in een lager elftal voetballen, waarbij je op zondagmorgen eerst de koeien van het veld moet halen: nee. Dan loop ik me alleen maar te ergeren. Ja, ik denk dat ik het spelletje straks wel ga missen. Maar dat is voor latere zorg. Ik wil me dadelijk eerst volledig op mijn werk en gezin focussen. En nu eerst nog een paar maanden ook op Blauw Geel, ja. Die negatieve trend zal en moet doorbroken worden!”

Be Sociable, Share!