‘Stap verder in alles’

foto Robert Janzen

Gemert tegen Venray verdiende het predicaat topper alleen op papier. De praktijk toonde aan dat het kwaliteitsverschil in eigenlijk alle spelonderdelen te groot was. Dat de Gemertse doelman Sven van Ommeren niet één keer daadwerkelijk werd getest, was daar het meest schrijnende voorbeeld van. “We waren voorin machteloos, konden niets afdwingen. Dat deed me meer pijn dan die uiteindelijke 4-0”, stelde coach Bert Ruijsch.

“We weten nu waar we staan. In alles zijn zij een stap verder”, concludeerde Ruud Verhappen. Toch plaatste de rechtsback van Venray vraagtekens bij de totstandkoming van de 1-0, een cruciaal moment in een duel dat volgens hem tot dan vooral een schaakspel was. “Voordat Ronald van Herpen aan zijn actie kon beginnen, gaf de scheidsrechter ons voordeel na een overtreding terwijl wij de bal nooit hadden.” De goocheltruc van Van Herpen mondde uit in een niet te missen kans voor Bart van Schijndel. “En over de 2-0 vlak daarna hoeven we niet te discussiëren. Dat was een gruwelijke fout van ons.”

Ondergrens

De flater van Tom van Bergen, afgestraft door Joost Habraken, zette een definitief kruis door de plannen van Venray. “Na rust hoop je op een snelle 2-1, maar die heeft er nooit in gezeten. Gemert deed het slim en wachtte rustig de momentjes af. Zij zijn de titelfavoriet en hebben dat waargemaakt. Wij zijn dat niet, maar dat wisten we vooraf al, hoor. Onze offensieve kracht? Deze wedstrijd mag je niet als graadmeter gebruiken. Geloof me, voorin hebben wij genoeg kwaliteit lopen om onze wedstrijdjes te winnen. Als team moeten we zo evenwichtig worden, dat we elke keer minimaal een zes scoren. Dat moet de ondergrens worden. Vandaag was het hooguit een vijfje. Toch moeten we deze wedstrijd inschalen als niet meer dan een momentopname. De competitie is nog lang. En dat geldt overigens ook voor Gemert”, verzekerde Verhappen.

Zelfverzekerdheid

“Tegen wie wij volgende week spelen? Geen idee. Jongens, tegen wie spelen wij volgende week?” Het antwoord blijft achterwege. Een futiliteit misschien, maar het zei toch iets over de zelfverzekerdheid waarmee Gemert zich momenteel in hoofdklassenland begeeft. “Normaal weet ik dat wel, hoor. Maar inderdaad, het maakt me nu niet uit wie de tegenstander is. Dit Gemert is heel moeilijk te verslaan”, blaakt Bart van Schijndel van vertrouwen.

De van Deurne overgekomen middenvelder, zelf ook een stylist, waant zich met zoveel voetballend vermogen om zich heen in een soort van luilekkerland. Balletjes op maat in de voet of in de diepte, steekpassjes; het lijkt allemaal achteloos te gaan. “Terwijl we volgens mij nog niet aan onze top zitten. De kracht is de veldbezetting. In vrijwel elke spelsituatie zijn wij in staat om effectief druk op de bal te geven. Het geeft een heerlijk gevoel als je het eigen spel kan spelen en dat vervolgens ook in resultaat ziet eindigen.”

foto Robert Janzen

Be Sociable, Share!