Speelwijze belangrijkst

Behalve op woensdag is Francois Gesthuizen met de B1-junioren van FC Den Bosch en de selectie van hoofdklasser Blauw Geel’38/OW komend seizoen constant met voetbal bezig. “Ja, maar dat is geen straf, hoor. Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en dat kunnen er niet zo heel veel zeggen. Stel je voor dat je dagelijks op een kantoor zit. Ik moet er niet aan denken.”

Feitelijk weet Gesthuizen (38) ook niet beter. Hij was 15 jaar toen bij PSV moest kiezen tussen school en voetbal. “Ik heb nooit spijt van mijn keuze gehad. Heb me altijd op een hoog niveau kunnen begeven. In mijn tijd als actief profvoetballer heb ik bovendien de trainersdiploma’s tot en met TC1 behaald. Coach Betaald Voetbal? Daar zie ik op dit moment de meerwaarde niet van in. Denk niet dat clubs nu op mij zitten te wachten. Misschien kan ik in de toekomst ergens bij een BVO als assistent instromen. Hoewel ik eigenlijk niet zo’n planner ben en mezelf daarnaast eerst maar eens moet bewijzen.”

Waar voor Gesthuizen bij derdeklasser Rood Wit in zijn eerste jaar als verantwoordelijke voor een groep senioren flexibiliteit de boventoon voerde, verwacht hij bij Blauw Geel een omgeving die aanhaakt bij het topsportklimaat dat hij voorheen gewend was. Of dat in ieder geval benadert. “Mijn doel in de voorbereiding? De speelwijze die ik voor ogen heb proberen door te voeren. Dat betekent aanvallend voetbal met veel druk op de bal. De ontwikkeling in de manier van spelen zal daarbij belangrijker zijn dan het resultaat. Wij spelen straks bijvoorbeeld vriendschappelijk tegen twee topklassers. Dan kun je met de kont in de goal gaan hangen en misschien een uitslag neerzetten, maar daar schiet je op termijn niets mee op.”

Hij zag Blauw Geel afgelopen seizoen al een paar keer in actie. Het niveau viel hem niet tegen, ondanks de klassering op de ranglijst. “Van meerdere mensen, ook van trainers, hoorde ik dat Blauw Geel één van de beter voetballende ploegen was in de hoofdklasse. Ze hebben dus een beetje onder hun stand geleefd. Een aantal spelers is nu weg en budgettair was niet veel mogelijk, maar niettemin denk ik dat er dadelijk een behoorlijk team staat mits iedereen fit is. Het kriebelt, ik heb zin in de uitdaging.”

Be Sociable, Share!