Schijndel zindert, Baronie bibbert

foto Gerald van Zanten

foto Gerald van Zanten

De belangen voor Baronie in het duel bij Schijndel waren symptomatisch voor de knotsgekke verhoudingen binnen de Hoofdklasse B. Bij winst hadden de Bredanaars nog uitzicht op de nacompetitie, ‘versie okay’. Nu, na de 4-2 nederlaag, daagt ineens die andere extra wedstrijdreeks. Die waar je, behalve als je Brabantia heet, helemaal niet op zit te wachten. “Een wanprestatie”, oordeelde verliezend coach Jack Sweres in een eerste reactie.

Wat hij een handvol tellen later in een iets realistischer perspectief plaatste. Terecht, want wat als Jamie Kankam de strafschop bij 2-1 had binnen geschoten in plaats van huizenhoog over? “Dan hadden wij deze wedstrijd gewonnen! Maar dat wij zo’n uitgelezen kans misten was typerend. Als je zoals Baronie zo beroerd aan een wedstrijd begint en binnen tien minuten met 2-0 achter staat, krijg je dat nadien maar zelden omgebogen. Dan dwing je het geluk ook niet meer af. Tijdens de rust kookte ik van woede, maar ben naar de spelers toe rustig gebleven. In de hoop dat ze via een paar wissels en aanwijzingen beter zouden gaan spelen.”

Wiekema

Dat deed Baronie met een 1-op-1-verdediging en meer druk naar voren ook, maar anderzijds was die tactiek vanwege de stand eveneens koren op de molen van Schijndel met hun lopende mensen én Rinse Wiekema. De spits die Schijndel straks gaat verlaten – waarheen is nog steeds niet duidelijk – en zich ontpopte tot een ware kwelgeest voor de Bredase defensie. Naast de drie goals die Wiekema fabriceerde, was hij vrijwel doorlopend aanspeelbaar of maakte zich anderszins nuttig. Mark Schenning knikte instemmend, maar roemde toch vooral de teamprestatie van Schijndel.

“Op schema? Boven het schema! Als je kritisch kijkt gingen er vandaag best wel wat dingen mis, maar overall verdient deze groep een ongelooflijk groot compliment. Inderdaad, we blijven maar doorgroeien. Tijdens de winterstop hadden we veertien punten, nu staan we op 43. Een krankzinnig aantal natuurlijk, als je er even rustig over nadenkt. En we zijn nog niet klaar, hè. Hoewel het mogen verandert in moeten. Aan de ene kant ben ik benieuwd hoe we daar weer mee omgaan, maar eigenlijk weet het ik het al. Deze jongens willen zo graag, zijn zo eensgezind. Waarmee ik niet zeg dat we ‘Someren uit’ wel even doen. Die ploeg ligt ons sowieso niet. Vorig seizoen verloren we twee keer van ze in de eerste klasse en thuis speelden we dit seizoen gelijk. Concentratie dus! En een mooie gelegenheid om ook met die vervelende statistiek af te rekenen.”

Zelfverzekerd

Aan een punt heeft Schijndel zondag overigens genoeg om in ieder geval via de reguliere stand de play-offs te bereiken. Bij winst van Schijndel in Someren is EHC trouwens de lachende derde, want dan nemen de Limburgers de periode van kampioen UNA over  omdat Schijndel dan de winnaar is van periode drie. “Ik ga ervan uit dat we de nacompetitie halen en ook over de afloop in die reeks ben ik gunstig gestemd. Wij zijn immers de ploeg in vorm. Over het vervolg kan ik nu nog niets zinnigs zeggen,simpelweg omdat ik de eventuele tegenstanders niet ken. Zelfverzekerd? Ja, maar met redenen. Ik moet nu keuzes maken, omdat we inmiddels een groep van circa zestien spelers hebben, die aan elkaar gewaagd is. Heb nu vier of vijf spelers op de bank die ik kan inzetten zonder dat je er zwakker op wordt”, weet Schenning.

Leunend tegen de afrastering van het hoofdveld hoort Sweres aan wat Schenning over Baronie zei.  Dat hij vooraf best wel een beetje bang was voor de kracht van Baronie, verklapte Schenning. “Ja, we krijgen links en rechts wel vaker complimenten. Maar de realiteit is dat we dadelijk tegen Deurne waarschijnlijk minimaal een punt nodig hebben. En dat ik spelers als Jorn Sweres en Kankam dan niet ter beschikking heb, want die zijn geschorst… Het zal toch niet waar zijn….?”

 

Be Sociable, Share!