Schenning met UNA op zoek naar modus

“Mijn spelers moeten fouten mogen maken. Durven maken. Want anders kun je niet vrijuit spelen en het beste uit jezelf halen”, zegt Mark Schenning aan de vooravond van de start van de Topklasse. In deze vaststelling zit echter de crux. Want was het niet zo dat juist elk foutje resoluut wordt afgestraft in ’s lands hoogste amateurafdeling? “Daarom zijn we ook op zoek naar de modus.”

MarkSchenningUNA

Schenning is een trainer die eerst en vooral in processen denkt. “Wat wij voor ogen hebben, kost tijd. Ik wil bijvoorbeeld graag zo hoog mogelijk druk zetten, maar het zijn de spelers die het moeten uitvoeren. Zomaar iets opleggen werkt niet in mijn optiek. Zij moeten er daarom in eerste instantie zelf in geloven en het vervolgens binnen de lijnen als team op kunnen brengen. Zoiets gaat niet van de ene op de andere dag”, geeft de coach van UNA/Brinvast onder meer aan waarom de prestatiecurve in de voorbereidingsperiode nogal fluctueerde.

Inderdaad onder meer, want de Zeelster selectie was nooit compleet. “Maar dat wisten we van tevoren, net als het feit dat we zaterdagavond bij de aftrap van de competitie tegen EVV met een aantal geschorsten kampen. Inclusief blessures kunnen we zodoende geen beroep doen op zeker vijf spelers. Het is nu even passen en meten”, refereert Schenning aan het brommende trio Brian Boogers, Nick Tielemans en Cas Peters en de geblesseerden Niek van Boekel plus Benjamin van Wanrooij. Als Ritchie Sam Anpong toch niet fit genoeg blijkt, komt er een zesde afwezige bij.

“Vervelend, maar ik heb het liever over de jongens die wel beschikbaar zijn. EVV? Ik heb die ploeg zelf niet aan het werk gezien, maar onze scout wel. Net als overigens HBS, de tegenstander van volgende week. EVV lijkt weer een stabiel team te hebben staan. Dat bij 0-1 het zaakje op slot kan gooien. Los van het feit of wij dat zouden willen, is het sowieso iets dat UNA niet zou kunnen. Eenvoudigweg omdat wij daar de spelers niet voor hebben.” Dat betekent dus vooral niet op achterstand komen, toch? “Nou, het moet vooral niet verkramping leiden. Initiatief durven nemen. Maar het is duidelijk dat een bal verspelen in de lengteas vaak een stuk minder pijn doet dan in de breedte.”

Schijndel

Details zijn belangrijk, natuurlijk. Maar de wisselwerking tussen de coaches en de spelers en de voetballers onderling acht Schenning van nog groter belang. Want dan gaat het over de lange(re) termijn. “En of de dialoog belangrijk is. Ik verwacht juist van spelers dat ze meedenken en meepraten. Het is ontegenzeggelijk waar dat resultaten louterend werken, want die schenken meer vertrouwen. Zo werkt het nu eenmaal. Toch is het Schijndel van vorig seizoen is een mooi voorbeeld. We zetten als debutant in op handhaving en rond de winterstop stonden we vierde van onderen. Om nadien als tweede te finishen. Dus het fundament stond op een gegeven moment en van daaruit konden we steeds meer aan bepaalde details werken. Met andere woorden: handhaving is het streven van UNA, maar de doelstelling kan tussentijds eventueel altijd nog aangepast worden…”

Be Sociable, Share!