Scheerlinck weet wat hij wil

foto Gerald van Zanten

foto Gerald van Zanten

Vorig jaar stond hij al op de lijst bij UNA/Brinvast. Wellicht gaf het positieve advies van Mark Schenning, de huidige trainer van Schijndel en straks die van UNA, het extra zetje inzake de overgang die nu wel gestalte kreeg. “UNA in de Topklasse? De serieuze mogelijkheid daarop heeft uiteraard meegespeeld in mijn beslissing om voor die club te kiezen”, bekent Pieter Jan Scheerlinck (23).

“Maar ook meedoen in de top van de Hoofdklasse of ergens rond plek negen spelen is natuurlijk al een wezenlijk verschil”, zegt de in België geboren student Gezondheidszorg Technologie. “Toch is studie altijd belangrijker dan voetbal. Dat was ook het geval toen ik nog in de jeugdafdeling van Willem II voetbalde. De kans dat je daar daadwerkelijk doorbreekt is gewoon klein. Bent daarbij bijvoorbeeld afhankelijk van het simpele feit of de trainers het in je zien zitten.” Zodoende koos Scheerlinck op 16-jarige leeftijd voor het VWO plus vervolg. “Dat is geen slechte keuze geweest”, refereert hij aan de hedendaagse plezante gang der dingen.

Hetgeen niet betekent dat voetbal geen wezenlijk thema is in zijn bestaan. “Doordeweeks in de avonduren en op zondag staat voetbal centraal. Ben ook op dat vlak redelijk ambitieus. Vandaar ook de bewuste keus om deze move te maken”, aldus linkspoot Scheerlinck, die momenteel een duo vormt met Gerke van den Akker, die andere centrale verdediger van Schijndel. “Gerke is meer de verdediger, ik wil graag bepalend zijn in de opbouw. Overigens kan ik ook als controlerende middenvelder uit de voeten en als linksback. En aan de rechterkant eigenlijk ook, want in feite ben ik redelijk tweebenig.”

‘Niet zakken’

Opmerkelijk zelfverzekerde teksten voor een Belg. Of is dat na circa 20 jaar Noord Brabant achterhaald? “Ja, maar je moet je afkomst nooit verloochenen. Als Nederland tegen België speelt, ben ik voor de Belgen. Bovendien vind ik het wel iets hebben dat je voor een andere partij bent dan waarvoor de rest sympathie koestert. Maar als België niet in het spel is, draag ik een Oranje shirt, hoor… Sinds twee jaar heb ik een Nederlands paspoort. Omdat mijn hockeyende zusje Lisa dat nodig had vanwege de Nederlandse jeugdselecties, heeft het grootste deel van ons gezin dezelfde stap gemaakt. Voornamelijk vanuit praktisch oogpunt. Mijn roots en familie blijven echter Belgisch”, aldus Scheerlinck, die komende zomer na vier jaar dus afzwaait bij Schijndel. “Afscheid nemen is nooit leuk als je met fijne mensen bent samen geweest. Maar ja…  Als we dadelijk niet zakken is ons en mijn sportief doel in ieder geval bereikt”, laat PJ nog maar eens blijken waar zijn wortels liggen.

Be Sociable, Share!