Schakelen tussen twee uitersten

foto Gerald van Zanten

foto Gerald van Zanten

Negen verliespunten minder dan de nummer twee met nog vijf duels te gaan. Dat is toch kat-in-het-bakkie, zou je zeggen. Maar Jurgen Dirkx reageert nog altijd hetzelfde zoals de coach van UNA/Brinvast  dat deed toen zijn ploeg in september stroef uit de startblokken kwam. Weloverwogen en bedachtzaam. Zijn ‘het komt steeds dichterbij’ is in dat opzicht zodoende al heel wat…

De vraag is echter niet meer of UNA kampioen wordt en naar de Topklasse promoveert, maar wanneer. Na een beetje aandringen laat Dirkx zich ontvallen dat UNA uiteraard het liefst thuis de bloemen in ontvangst neemt, maar dat gaat naar aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet gebeuren. UNA speelt namelijk nog maar twee keer op eigen veld. Zaterdag tegen Nuenen en op de laatste speeldag tegen Venray.

Daar zal niemand in Zeelst en omstreken wakker van liggen. Het doel gaat bereikt worden en dat is knap. Natuurlijk hebben Dirx en assistent Carlo Vorstenbosch de beschikking over een verzameling prima voetballers met diverse specifieke eigenschappen, maar de favorietenrol dan ook waarmaken verdient een compliment. “Zo makkelijk als er wellicht over gedacht wordt, is het namelijk niet. Van wedstrijd naar wedstrijd leven was en blijft de insteek. Voordeel was dat we veelal in dezelfde samenstelling hebben kunnen spelen. Daardoor kweek je automatismen. Ik kan me wedstrijden herinneren waarin de tegenstanders in fases gelijkwaardig waren, maar per saldo heeft bijna elke keer onze voetballende kwaliteit de doorslag gegeven. Torino Hunte heeft met elf goals en acht assists tot dusver inderdaad een substantiële bijdrage, maar UNA is natuurlijk niet alleen Hunte, laat dat duidelijk zijn.”

Leerzaam

Wat eveneens zonneklaar is: de contrasten die Dirkx dit seizoen meemaakt. Als assistent bij FC Eindhoven heeft hij aldaar te maken met een groep spelers die tik op tik krijgt en troosteloos onderaan bungelt in de Jupiler League. “Het is een proces van continu schakelen, maar ik denk dat ik daar goed mee om kan gaan. En inderdaad ontzettend leerzaam voor mij als trainer/coach. Ik had het daar laatst nog met Erwin Koeman over. Die zei ook dat hoe minder het gaat met een team dat je onder je hoede hebt, des te leerzamer het is. Dat je nog meer gaat nadenken over eventuele  aanpassingen en dat allemaal binnen de kaders van de mogelijkheden. En daarbij toch dicht bij jezelf blijven. Volgend seizoen fulltime bij FC Eindhoven, ja. Erg leuk om te doen. Heel interessant en uitdagend bovendien. Het diploma Coach Betaald Voetbal wil ik zeker gaan behalen. De eerstvolgende cursus start echter pas in het najaar van 2014.”

Be Sociable, Share!