Rustig aan, en snel!

Mensen in zijn directe omgeving moeten af en toe op zijn rem trappen. Want Frans van Wijk wil altijd meer en sneller. In dit specifieke geval neemt hij de raad ter harte. “Voetbal is belangrijk voor mij, maar het niet het belangrijkst. Hoewel ik daar inmiddels al een tijdje achter was, hoor”, zegt de van een herniaoperatie herstellende coach van zaterdaghoofdklasser Achilles Veen.

Acht weken aan één stuk lag Van Wijk in de maanden juni en juli op bed met helse zenuwpijnen. Ondanks een lading morfine op het nachtkastje. Lopen, staan en vooral zitten; alles was teveel. Operatiebesparende behandelingen leverden niet het gewenste resultaat op. Uiteindelijk werd Van Wijk in het Duitse Keulen geopereerd. “Van de pijn ben ik nu af. De revalidatie loopt op schema. In verband met het voorkomen van littekenweefsel moet ik in deze fase wel voorzichtig zijn. De eerste maanden na de ingreep zijn daarin cruciaal.”

Maar ja, die voetbal, hè. Die rolt alweer. Van op een afstand heeft Van Wijk het reilen en zeilen van de selectie echter aardig onder controle. “Ik onderhoud veelvuldig contact met mijn assistent Ad van den Broek, die vanaf deze week ondersteuning krijgt van Ramon van Haaren.” De ex-prof van RKC, Roda en Feyenoord is verzorger geworden en zou in die hoedanigheid sowieso aansluiten bij Veen. De komende tijd dus in een dubbelfunctie.

Aard van het beestje

“En ik probeer zelf ook zoveel mogelijk aanwezig te zijn. Zaterdag speelden we een toernooi in de buurt en van beide duels heb ik een halfuur gezien. Tussendoor ben ik thuis even gaan liggen. Al met al krijg ik zodoende toch een heel behoorlijk beeld.” Dat Van Wijk alweer een beetje de oude is, bleek in Eethen. “Stond ik toch weer aanwijzingen te geven. Tja, de aard van het beestje, hè. Wie de beslissingen neemt? Ik. Maar in overleg, zoals we dat voorheen ook deden.”

Binnen een paar weken verwacht Van Wijk zijn werkzaamheden aan een Scholengemeenschap op therapeutische basis te hervatten en wat het voetbal aangaat, mikt hij op 3 september. Dan opent debutant Veen het seizoen. “Met een thuiswedstrijd, dat is mooi meegenomen. Wat wij verwachten? Een plaats in de middenmoot. Het team is redelijk uitgebalanceerd, een ieder weet wat hij vanuit zijn kwaliteit kan en mag doen. Inderdaad, ik heb nu tijd te over om na te denken over het spelletje.” Maar dat is eigenlijk niet nieuw. Die continue maalstroom was er altijd al bij het voetbaldier uit Wijk en Aalburg. Ondanks die plaats op de prioriteitenlijst.

Be Sociable, Share!