‘Rode draad gaat zich uitbetalen’

BertRuijschDe beker was voor Nivo Sparta een uitgelezen kans om nog iets van het lopende seizoen te maken. Het pak slaag van 6-0 bij eersteklasser De Valk bevestigde echter alleen maar het bestaande beeld. Of verergerde dat zelfs. “Niet eens geflatteerd, een blamage”, erkent Bert Ruijsch. De bewaker van het technische beleid bij de hekkensluiter in de zaterdaghoofdklasse B weigert evenwel in de kramp te schieten.

“Van alle 50 teams die Nivo Sparta in competitie heeft, presteert slechts één team belabberd. Omdat dit uitgerekend het vlaggenschip is, worden er van buitenaf wellicht verkeerde inschattingen gemaakt over hoe de club er werkelijk voor staat. Ten onrechte, want bij deze kan ik je melden dat Nivo Sparta er met het oog op de toekomst juist hartstikke goed op staat.” Ruijsch (foto) somt even op. “De talentenschool marcheert en we weten onze jeugd beter te maken en ook te binden. Mits er een BVO langs komt. Tien jeugdspelers van Nivo Sparta spelen inmiddels bij de diverse BVO’s. Kortom: we weten waar we mee bezig zijn. Dat is toewerken naar een sterk regionaal getint eerste elftal dat grotendeels uit eigen jongens bestaat. Waarbij meedraaien in de top van de eerste klasse het uitgangspunt is. Meer mag, maar is geen must.”

Na de zomer mag nagenoeg zekere degradant daarin de eerste proeve van bekwaamheid afleggen. “Eerste klasse de ondergrens? Als straks zou blijken dat we onderin komen te spelen, moeten we zorgen dat we daar hoe dan ook snel weg komen. De spelers waar ik zojuist over sprak bij de BVO’s die niet slagen en andere talenten in de nabije omtrek zullen waarschijnlijk niet aansluiten bij ons als wij in de tweede klasse voetballen. Maar dit is op de zaken vooruitlopen, want vooralsnog ga ik ervan uit dat de kern van de huidige selectie voldoende kwaliteit heeft om bovenin mee te draaien. De huidige prestaties in de Hoofdklasse zijn wat dat aangaat niet maatgevend. Niets blijkt in elkaar te vallen, wat maar tegen kan zitten, zit ook tegen. Laatst tegen Hoek stond onze zesde keeper op doel. Dat verzin je niet, maar door overmacht konden we echt niet anders.”

Inventariseren

Hoewel dus ook Ruijsch niet anders dan vernietigend kan oordelen over het bekerechec. “Ondanks het feit dat we natuurlijk verre van compleet waren, mag je zoiets als sportman niet over je heen laten komen. Daarmee zet je jezelf en de club voor schut. Daarover zal zeker nog gesproken worden”, aldus Ruijsch, die niettemin waakt voor paniekvoetbal. “Rustig blijven en vooral doorgaan met de koers die we varen. De rode draad die door de vereniging loopt, gaat zich uiteindelijk uitbetalen. In de basis is Nivo Sparta gezond. We hebben in Roland Schuermans een hoofdtrainer aangetrokken die ervaring heeft en zich heeft bewezen met betrekking tot het door laten stromen en inpassen van jeugdspelers. Als hij dadelijk alle hoogste selectieteams heeft bekeken, gaan we inventariseren richting volgend seizoen. Eerst en vooral kijken we daarbij wat we zelf binnen onze gelederen hebben. Pas daarna komt er eventuele versterking van buitenaf om de hoek kijken. Eén of twee spelers met meerwaarde. Meer kan niet en meer willen we ook niet. Die procedure  blijft ook in de toekomst de te volgen route.”

Be Sociable, Share!