‘Respect, maar geen ontzag’

Jack Sweres wil het bij Baronie vooral samen doen. Dat beklemtoonde de coach na het oefenduel met Jong NAC (0-1), waarmee hij met zijn selectie blok 1 van de voorbereiding afsloot. ‘Gewoon lekker voetballen’ staat daarnaast centraal voor de oud-prof. “Als het kan wil ik mijn ploeg op de helft van de tegenstander zien.”

Sweres en zijn staf hebben gedurende drie weken de totale groep van 35 selectiespelers aan het werk gezien. Waarin gaandeweg spelers aansloten die van vakantie terug kwamen en Frits Paap en Vincent Vervoort ontbraken vanwege blessures. “Er moet een nieuw elftal gevormd worden en wil iedereen aan het werk zien. Ik vind het belangrijk dat ik ook een beeld heb van de tweede selectie. Stel dat ik straks een rechtsback nodig heb, dan hoef ik niet allerlei kunstgrepen uit te halen. Nee, dan neem je de rechtsback van het tweede. We moeten het niet moeilijker maken dan het is.”

Normale omgangsvormen en respect zijn kernwaarden voor Sweres. “Maar geen ontzag voor de tegenstander, zoals in de eerste helft tegen NAC. Dan kom je zelf in aanvallend opzicht te weinig in het spel voor en loop je alleen maar achter de tegenstander aan. Na rust deden we dat beter. Verdedigden we verder vooruit en toonden meer flair.” Het inbrengen van Jurgen Gijzen en Benny Kerstens was in dat opzicht van eminent belang. “Uiteindelijk moet je de waarde van zo’n wedstrijd en zeker in deze fase de uitslag relativeren. Ik bedoel, Baronie had natuurlijk een strafschop moeten krijgen toen Marc Santegoets door de keeper ondersteboven werd gelopen. Vroeger zou ik geheid uit mijn vel zijn gesprongen, maar door ervaringen in het leven word je wijzer. Als straks op 2 augustus iedereen aan boord is, kunnen we gericht werken naar de sterkste formatie, waarin er helaas maar elf kunnen spelen. Daarom hamer ik op die gezamenlijkheid. We zullen elkaar nodig hebben. We streven naar een ploeg die het veld op gaat met de intentie om meer goals te maken dan de tegenstander.”

De leiding van Baronie overweegt om het eerste thuisduel voor de competitie tegen Dongen op zaterdagavond af te werken. Op zondag 11 september staat namelijk ook de wedstrijd NAC-Feyenoord gepland. Dat het hoofdveld aan de Blauwe Kei medio augustus wordt voorzien van een lichtinstallatie, staat daar los van. “Als je dan om zeven uur aftrapt, is het om kwart voor negen met daglicht nog te doen. Hoe dan ook willen we die zaterdagavonden straks meer proberen te benutten voor onze thuiswedstrijden. Wij verwachten dan meer publiek te trekken”, aldus technisch manager Frank Brugel.  Overigens gaf de gemeente Breda groen licht voor de aanleg van een tweede kunstgrasveld op het complex van Baronie. Volgens de planning kan dat veld eind september in gebruik worden genomen.

Be Sociable, Share!