Realistisch

Als A-junior stond hij op de nominatie om de overstap naar de eerste selectie van FC Eindhoven te maken. Maar Ruud van den Dungen had geen trek om als opvulling te dienen. “Hetgeen je er voor moest doen en laten stond in geen verhouding met wat het opleverde.” Dus koos hij voor zijn studie  én vond onderdak bij De Valk, toen nog een tweedeklasser. Bijna drie jaar en twee promoties verder dingt de 21-jarige middenvelder met zijn ploeg inmiddels mee om prijs drie in de wacht te slepen. Deelname aan de nacompetitie en het daaraan verbonden ticket voor de eerste ronde van de Amstel Cup.

Verder dan dat wil Van den Dungen niet denken. Ook niet stiekem. “De kern van ons team stamt nog uit de tweede klasse, je moet wel realistisch blijven. Twee keer winnen nu en dan hebben we het hoogst haalbare bereikt. Dat zal tegen Venray en bij Papendrecht een flinke klus worden.” Wat er ook nog gaat gebeuren, in het kielzog van Dongen heeft ook De Valk als debutant geweldig gepresteerd in die hoofdklasse B. De grootste kracht van het elftal van Paul van der Palen ligt misschien wel in het feit dat iedere speler weet wat hij kan, maar zeker ook wat hij niet kan. “Daar kun je ver mee komen, blijkt. Ik ben zelf ook een voetballer die het moet hebben van zijn basistechniek en loopvermogen. Voor al die trucjes en zo moet je niet bij mij zijn.”

En dat terwijl Van den Dungen ook in de zaal op een hoog niveau acteert, tegenwoordig in de eerste divisie bij Verest Sport. “Maar ook daar ben ik geen technicus en ook daar bereik je meer met teamspel in plaats van op de individuele toer te gaan. Ik ben een veldvoetballer, dat vind ik uiteindelijk ook leuker. Nu ben ik topscorer van De Valk, ja. Eigenlijk ben ik als middenvelder altijd wel goed voor een doelpuntje of tien, twaalf per seizoen.” Realisme is het toverwoord voor de nu in Heeze woonachtige Dommelaar. “Ik doe niet aan kortetermijndenken. Spijt van mijn keuze om Eindhoven en daarmee het betaalde voetbal de rug toe te keren, heb ik niet. Ik voetbal nu al een tijd met vrienden en heb bewust voor mijn sociale carrière gekozen. Een motief om daarin verandering aan te brengen, heb ik niet.”

Be Sociable, Share!