Penaltykiller

OJC Rosmalen tegen Dongen, 4-1. Man of the match? Dennis Smit, de keeper van de thuisclub. Met twee prima reddingen verijdelde Smit twee ‘zekere’ Dongense doelpunten op momenten dat de wedstrijd nog een wedstrijd was. Na de rode kaart voor Timen Beijes en de 2-1 van OJC was dat namelijk niet echt meer het geval. “Geflatteerd, maar toch wel terecht”, omschreef Smit de zege.

‘Hij doet het weer, hoor’, werd vanuit de Rosmalense kleedruimte geroepen. Dennis Smit (foto) hoorde het met een glimlach aan. “Tja, ik heb een reputatie als penaltykiller. Onlangs nog bij Gemert pakte ik er een. Ooit nam ik deel aan een penaltywedstrijd en stopte toen 15 van de 20 strafschoppen. Mijn geheim? Zo lang mogelijk blijven staan en goed kijken naar het standbeen. Als ik naar de goede hoek ga, moet het schot heel geplaatst zijn, want anders pak ik die bal”, stelde de doelman die afgelopen zomer overkwam van De Treffers.

“Een hele overgang. Van de top van de Topklasse naar de Hoofdklasse, dat is echt een groot verschil. Maar inmiddels is het gat kleiner geworden. Dit OJC is groeiende en kan nog beter. Soms missen we wat rust. In dat opzicht is Dongen op dit moment verder, vind ik. Maar we hebben ze wel mooi verslagen. Een teken dat we op de goeie weg zijn.”

Die minuut 52 in Rosmalen bleek nadien cruciaal voor het resultaat. Waar Dongen in de eerste helft door OJC in een rol werd geduwd die het niet wil – nauwelijks gelegenheid tot opbouwen en veel duels om de tweede bal – , waren de bezoekers in die eerste fase na rust oppermachtig. Met een opvallende rol voor debutant Robert Mutzers, zo overgeheveld vanuit de A1-junioren. Hij was het die een strafschop forceerde door brutaal zijn tegenstander op te zoeken. “Als Fatih Kamaci die bal binnenschiet, had er vermoedelijk een andere uitslag gestaan. Dongen was toen heer en meester, wij hadden even niets in te brengen”, bekende Dennis Dekkers, de coach van OJC.

Magistraal

Een ander momentje bepaalde vervolgens het verdere verloop. Simpel balverlies van Dongen op het middenveld, verkeerd uitstappen van Dennis Amkreutz en weg was Thijs van der Velden. Doelman Beijes belette daarop Tony de Groot de doorgang, volgens scheidsrechter Benlamkaddem Badr onreglementair: strafschop aan de andere kant plus rood. Thijs van der Velden mikte naast, maar maakte zijn misser even later goed met een puntgave assist op de kruin van Joost de Laat: 2-1. En toen Smit niet veel later een pegel van Jeroen Nagel met behulp van de lat magistraal keerde, was het duidelijk: dit ging OJC niet meer weggeven. “Na rust hebben we even gespeeld zoals we dat kunnen. De onderlinge afstanden klopten toen en daardoor konden we druk houden. Jammer, maar al met al was dit niet genoeg”, zei de Dongense doelpuntenmaker Nagel.

foto Jeffrey Oomens

Be Sociable, Share!