Participatievoetbal

Hebben is hebben, maar bij Schijndel is er niemand die zich na de pikstart – zes uit twee – al voorzichtig aan het rijk rekenen is. De eerstkomende duels van de hoofdklasser zijn bijvoorbeeld die tegen Baronie, Gemert, EHC en UDI’19. “Ongeacht de resultaten kunnen we ons na die reeks een beter beeld vormen hoe de krachtsverhoudingen liggen. Hoe wij ons met dit jonge team kunnen weren”, vindt Frank Brands, de eerstejaars coach van de huidige koploper.

FrankBrands

Tegen de twee gepromoveerde elftallen van De Valk en Bekkerveld sloeg de balans alvast in het voordeel uit van de Schijndelaren. “5-0 en 2-0, da’s niet misselijk. Maar die 5-0 tegen De Valk was geflatteerd, hoor. Zij hadden ook minstens twee goals kunnen en eigenlijk moeten maken.” Dus die dubbele clean sheet betekent bij voorbaat niet dat Schijndel over een niet te nemen vesting beschikt.

“Hoewel we tegen Bekkerveld weinig weggaven. Vanaf de voorbereiding zijn we aan de slag met een bepaalde speelstijl. Sowieso compact spelen, dat is een vereiste op dit niveau. Wij willen zo aanvallend mogelijk voetballen, maar wel met een dosis realisme. Hoog druk zetten is het uiteindelijke streven, maar dat is niet iets wat je zomaar even doet. De onderlinge afstemming moet dan in orde zijn, want anders is de kans groot dat je geslacht wordt. Met andere woorden, de weg daar naar toe vergt veel tijd en energie, zowel fysiek als mentaal. Gedoceerd werken we de komende periode aan een steeds verdere verfijning. Althans, dat is het streven. Al bij al mogen we tevreden zijn over de ontwikkelingen tot nu toe, maar het kan en moet nog beter”, doceert Brands.

Die in dat proces ook afhankelijk is van het aantal capabele koppen. “Onze eerste groep bevat twintig spelers, waarvan twee keepers. Dat houdt in dat we onderweg niet teveel schade mogen oplopen. Eigenlijk is de selectie wat aan de smalle kant. Naast het budgettaire kant van het verhaal is het arsenaal aan voetballers waaruit de grotere clubs in deze afdeling kunnen putten is aanzienlijk uitgebreider. Onze hoogste A-junioren spelen in de Hoofdklasse en het tweede elftal voetbalt in de reserve eerste klasse. Dat niveau moet dus eigenlijk omhoog gekrikt worden als je als club zijnde jezelf op langere termijn tenminste structureel wilt kunnen blijven meten met de beteren. Aan dat hele verhaal wordt stapsgewijs gewerkt, maar ook dat kost tijd.”

foto rksv Schijndel

foto rksv Schijndel

Brands & Co

Intussen gaat het actuele gebeuren natuurlijk gewoon door. En daarbij heeft het frisse – en ten opzichte van afgelopen seizoen flink gewijzigde – stel van Brands & Co toch maar mooi alvast zes puntjes op de teller. “Zondag Baronie, ja. Een ploeg die ik hoog inschaal. Waarmee we ook rekening zullen houden ten aanzien van de aanpak, maar ook weer niet teveel. Want bij voorkeur kijk ik graag eerst en vooral naar mijn eigen team. Geloof me, wij zullen heus een keer flink op onze snuit gaan. En dat moment probeer je uiteraard zo lang mogelijk uit te stellen. Hoe dan ook ben ik ervan overtuigd dat wij het in deze competitie elke tegenstander moeilijk kunnen maken.” De Valk en Bekkerveld hebben in ieder geval al ervaren dat Schijndel lekker aan het participeren is….

Be Sociable, Share!