Oorzaak en gevolg

Hoe bestrijd je een tegenstander die in voetballend opzicht de meerdere is? En hoe ga je daar als degene die bestreden wordt mee om? Dat was de rode draad bij het duel tussen Blauw Geel’38/OW tegen Gemert, de nummers twee en een van de Hoofdklasse B. Acht punten scheidden beide teams vooraf en dat was nadien (1-1) nog zo. Niks aan het handje dus voor Gemert. Of ….?

En toen tikte het scorebord minuut 84 aan. Met een bewonderenswaardige inzet had Blauw Geel er tot op dat moment in ieder geval een wedstrijd van gemaakt. Het stond nog maar 0-1 en de kans dat Gemert de beslissing zou forceren, leek groter dan de mogelijkheid op een Veghelse gelijkmaker. Invaller Jeffrey Driessen profiteerde van de man-op-man verdediging van de thuisclub en stoof alleen op Sander Maas af. Maar geen 0-2. Driessen mikte wild over. Een handvol tellen later aan de overzijde. Voorzet van invaller Budaklier en de kopbal van Emiel van der Sanden met het achterhoofd valt binnen.

Zo kwam de leider voor de tweede keer in drie competitieduels (doelcijfers 3-2) niet tot winst. “Dit geeft stof tot nadenken. Als ploeg geven we nauwelijks iets weg, dus organisatorisch staat het goed. Misschien dat we onbewust iets te makkelijk denken. Zoiets sluipt er dan min of meer vanzelf in, maar dat mogen we niet tolereren van onszelf”, dacht Irfan Gadzo (foto) hardop na over oorzaak en gevolg. Kans voorbij? Dan komt er wel weer een nieuwe. Toch zocht Gadzo ook naar externe factoren. De linksback plaatste vraagtekens bij het optreden van de arbitrage. “De scheids liet het een beetje uit de hand lopen. Hij trad vanaf het begin niet resoluut genoeg op, hij liet de spelers de grenzen opzoeken. Het is toch vreemd dat deze wedstrijd zoals Blauw Geel die speelde, afgezet tegen ons optreden, eindigt met tien tegen tien?”

Videobeelden

Het venijn – wat sancties betreft – zat in het staartje. Jeroen Minneboo was te laat met een tackle op Bart van Schijndel. Arbiter Mandemakers trok resoluut rood. Slachtoffer Bart van Schijndel haalde verhaal bij de dader en deed daarbij in de ogen van Mandemakers iets ontoelaatbaars. Foeterend beende Van Schijndel na ook zijn veldverwijzing richting kleedkamer. “Ik hoop dat de videobeelden aantonen dat ik onterecht rood kreeg. Hier baal ik ontzettend van. Ja, meer dan van dat puntenverlies.”

Anton Janssen was als altijd de rust zelve. Nee, hij vond dat het rood voor zowel Minneboo als Van Schijndel ook met geel afgedaan had kunnen worden. Nee, ook hij vond de keiharde tackle van Mehmet Dingil op de bal in het duel met Erik van Dijk, die bij die actie een scheurtje in de binnenband van de rechterknie opliep, geen overtreding. De coach van Gemert sprak met name over de momenten waarop zijn ploeg verzuimde de beslissing te forceren. “Over het spel zonder bal heb ik geen klagen. Maar aanvallend speelden we het niet goed uit. En dan kan er bij jezelf weleens een bal verkeerd vallen, blijkt maar weer.”

Geen topwedstrijd

Zijn collega Francois Gesthuizen had genoten van de passie bij Blauw Geel. Niet van de kwaliteit van het voetbal. “Nee, het was geen topwedstrijd. De creativiteit, de balvastheid, sowieso het spel in balbezit, was niet geweldig. Maar vergeet niet dat je natuurlijk wel tegen een sterke ploeg speelt. Ondanks alles heeft Blauw Geel er een wedstrijd van gemaakt. En die 0-1 deden we hen cadeau”, refereerde de Veghelse coach aan het knullige balverlies van Nick van de Berk. “In balbezit moeten wij nog stapjes maken. Teveel onrust soms, te druistig. Maar liever dit dan andersom. Afremmen is makkelijker dan moeten aanduwen. Het voetbal moet beter. Maar als wij de overige tegenstanders met hetzelfde enthousiasme bestrijden, gaan wij alleen al op basis daarvan nog genoeg duels winnen.”

Be Sociable, Share!