Ondergrens

foto Jeffrey Oomens

Wat is er loos met Dongen? Het oefenduel (6-1) met RKC Waalwijk even buiten beschouwing gelaten, verloor de voormalige nummer twee van de Hoofdklasse twee competitieduels op rij. Die bij OJC Rosmalen viel nog te verdedigen, die tegen Venray (0-3) niet. Een voorjaarsdipje misschien, of…? “Alles begint bij beleving”, legde aanvoerder Manuel de Ceuster de vinger vanuit zijn perspectief op de zere plek.

De positieve uitzonderingen waren schaars. De debutanten Daan Poelmans (linksback als vervanger van de geschorste Paul van Zon) en Rik Vermeulen kon niet veel verweten worden, maar in ieder geval meer dan een handvol reguliere basisspelers gaf simpelweg niet thuis. “Proberen te voetballen is ons sterkste wapen, maar daar kom je pas aan toe als je bereid bent om tenminste net zoveel energie in de wedstrijd te stoppen als de tegenstander. Daar moeten we met zijn allen eens goed over nadenken”, vond De Ceuster (foto).

“Natuurlijk hadden we een paar mensen op andere posities”, doelde de aanvoerder op bijvoorbeeld Fatih Kamaci, die door de blessure van Mathieu Kops centraal achterin speelde. “Toch mogen we dat gegeven niet als excuus gebruiken. Ja, vandaag zakten we door de ondergrens. En nu? Onszelf oprapen, deze week goed trainen en volgende week in Gemert vanuit de collectiviteitgedachte aan de aftrap staan. Spelend zoals vandaag wordt het elke week een heel lastig verhaal.” Op het veld van de koploper ontbreekt in ieder geval Emiel Akkermans, die met rood werd weggestuurd na een overtreding (penalty Thoone, 0-2) binnen de zestien. Meevallertje: collega-doelman Timen Beijes is dan weer beschikbaar na een duel schorsing.

Reeks

Mineurstemming bij Dongen. Hoe anders was de sfeer in het kamp van Venray. “Eindelijk!”, riepen de spelers op weg naar de kleedkamer in koor. “We hikten er al een flinke tijd tegenaan en deze wedstrijd viel alles op zijn plaats”, zei Bas Smulders, de maker van het derde Limburgse doelpunt. “Ook dat werd trouwens tijd. Ik vond Dongen eveneens tegenvallen, maar dat kan ook met ons te maken hebben. En op de juiste momenten zat het nu eens een keer mee. Voor rust pakte Jaap Litjens twee prima ballen en die 0-1 op slag van rust kwam op een gunstig ogenblik. Als we het iets secuurder uitspelen, had de uitslag nog hoger kunnen zijn. Maar ach, lekker belangrijk. We gaan nu eerst even genieten van dit resultaat en ons vanaf dinsdag weer focussen. Een reeks zou welkom zijn. Aansluiting met de subtop? Als je het niet erg vindt, kijken we vooralsnog naar beneden. Eerst veilig stellen. Alles wat daar eventueel nog bijkomt, zien we dan wel weer.”

Be Sociable, Share!